Јагода: Разлика помеѓу преработките

Одземени 623 бајти ,  пред 5 години
ситна поправка
(embed {{Нормативна контрола}} with wikidata information)
(ситна поправка)
| note=[http://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/list?qlookup=09316&format=Full Информации за јагодата] — [[USDA]]
}}
'''Градинарската јагода''' (''Fragaria'' × ''ananassа'') е од вкрстени видови која се одгледува низ целиот свет заради нејзиниот плод ,така наречената '''јагода'''. Плодот (кое не е зрнесто, не е соединето овошје) секаде е познатопознат по неговата карактеристична арома, светло црвена боја, соковна текстура и сладина.Се конзумира во големи количини, свежо или пак зготвено како компот, сок, сладолед, и милкшеик. Вештачката арома (вкус) на јагода исто така се користи во многу прехрамбенипрехранбени производи.
Јагодата за првпат се одгледувала во Бретања, Франција во 1750 –те години преку Fragaria virginiana донесена од источна Северна Америка и Fragaria chiloensis која е донесена од Чиле од страна на Амеде Франсоа Фрезје во 1714 година.
 
Истражувањата покажаа неодамна дека тие јагоди всушност се случуваат во три основни цветни периоди: краток- ден, долден, и од ден-неутрален. Ова се однесува на чувствителноста на растението за должината на денот чувствителност на фабриката и видот на изгледот на реагирање на светлината кој доведува до формирање на цвет. Видовите на Ден-неутрален произведуваат цвеќе без оглед на светлосниот период.
 
Јагодите исто така може да се размножуваат и со семе, иако ова најпрво е хоби, и не се практикува во трговијата. Неколку видови кои се размножуваат со семе се развиени за домашна употреба и исатражувањата за растењето од семе се во тек. .Семињата се добиваат преку нивни добавувачи или преку собирање и сочувување на семето од овошјето.
Јагодите исто така може да се одгледуваат и внатре во домот во затворени простории во саксии.
Кашубијан јагода (јагода или '''Kaszëbskô Kashubian malena''') се произведува во земјите : во Картузи, Косциерзина и Битоу и во општините Прзивиц, Вејхерово, Лузино, Земунд линија, лекување и Cewice inKashubia. СамоследнивеСамо следниве вкусови можат да се продаваат како Kaszëbskô malena: Senga Sengana, Elsanta, Honeoye и затоа тие се оценуваат како Екстра или прва класа.
 
== Ѓубрење и берење ==
Повеќето [[растенија]] на јагоди сега се хранат со вештачко ѓубриво, и тоа пред и по бербата, а често и пред нивното садење во пластичните фолии. Берењето јагоди и процесот на чистење не се изменил многу со текот на времето. Деликатните или комплицираните јагоди сè уште се берат со [[рака]]. Оценувањето и пакувањето се случува најчесто на терен, на полето, а не за време на обработката.
Берењето јагоди и процесот на чистење не се изменил многу со текот на времето . Деликатните или комплицираните јагоди сеуште се берат со гола рака . Оценувањето и пакувањето се случува најчесто на терен, на полето, а не за време на обработката. Во големи операции јагодите со се чистат со помош нан водотеците и тресењето на подвижните ленти.
 
== Болести ==
Познати се околу 200 видови на штетници кои ги напаѓаат јагодите и директно и индиректно. Во овие штетници спаѓаат полжави, пеперутки, вински, мушички нагризувачи на коренот од јагодата, јагодини SAP бубачки, јагодин круна молец, грини, мушички, и други различни видови на штетници на јагодите.
Растенијата на јагодите може да бидат жртви на многу бројни зарази и болести [[болест]]и. Ливчињата може да бидат инфицирани од прашкаста [[мувла]], може да се појават точки на ливчињата ( предизвикани од габата[[габа]]та Sphaerella fragariae ), може да дојде до избледување на ливчињата ( предизвикано од страна на габата Phomopsis obscurans ), а лисјата може да бидат нападнати и од некпинекои видови на лигава мувла . Кората и корените[[корен]]ите може да станат жртви на црвената стела, ненадејно венеењевенење, црн гнилеж на коренот, и нематоди. Овошките се предмет на оштетување од страна на сивата мувла, а страдаат и од гниење на коренот и гниење на целото растение. Растенијата, исто така, може да пренесат болест од екстремните температури кои ги имало во зимаата[[зима]]та. Кога ке ги наводнувате вашите јагоди бидете сигурни дека ги наводнувате сами нивните корени а не и нивните ливчиња, бидејки влагата која ке се наога на ливчињата може да предизвика растење на различни габи. Осигурајте се дека јагодите се растени на отворени места за да се спречи габично заболување.
 
Познати се околу 200 видови на штетници кои ги напаѓаат јагодите и, директно иили индиректно. Во овие штетници спаѓаат: [[полжави]], [[пеперутки]], [[Винска мушичка|вински, мушички нагризувачи на коренот од јагодата]], јагодинимолци SAPитн. бубачки,Исто јагодин круна молецтака, грини,[[Гасеница|гасениците]] мушички,од ивидот другиЛепидоптера различнисе видовихранат насо штетници на јагодитејагоди.
Гасениците од видот Лепидоптера се хранат од растенија од јагоди .
 
==Јагодите како тема во уметноста и во популарната култура==
== Болести ==
 
Растенијата на јагодите може да бидат жртви на многу бројни зарази и болести . Ливчињата може да бидат инфицирани од прашкаста мувла, точки на ливчињата ( предизвикани од габата Sphaerella fragariae ), избледување на ливчињата ( предизвикано од страна на габата Phomopsis obscurans ) и од некпи видови на лигава мувла . Кората и корените може да станат жртви на црвената стела, ненадејно венеење, црн гнилеж на коренот, и нематоди. Овошките се предмет на оштетување од страна на сивата мувла, гниење на коренот и гниење на целото растение. Растенијата исто така може да пренесат болест од екстремните температури кои ги имало во зимаата. Кога ке ги наводнувате вашите јагоди бидете сигурни дека ги наводнувате сами нивните корени а не и нивните ливчиња, бидејки влагата која ке се наога на ливчињата може да предизвика растење на различни габи. Осигурајте се дека јагодите се растени на отворени места за да се спречи габично заболување.
 
== Наводи ==
{{наводи}}
 
{{Нормативна контрола}}