Разлика помеѓу преработките на „Томас Семјуел Кун“

Додадени 3.167 бајти ,  пред 4 години
== Биографија ==
Томас Кун, синот на инжинерот Самуел Кун и Минете Строк Кун, реден е во Синсинатија, во државата охајо, 18 јули 1922. ЗАвршил училиште во Ватертаун 1940 година, добивајќи ја наградата за посебна заинтересираност и ангажирање во областа на математиката и физиката. Дипломирал во Харвард во 1943 година , а подоцна на истиот универзитет и докторирал. Предавал на големи светски универзитети, по пат на Харвард, Беркалија и Пристона. На редот во Беркалија го напишал своето најпознато дело "Структура на научните револуции". Бил оженет два пати и имал три деца. Во 1994 година му е дијагностициран рак во градите од што после две години подоцна умрел.
 
== Состав на научната револуција ==
 
Состав на научната револуција[5] (англ. The Structure of Scientific Revolutions) е објавена првобитно како член во Интернационалната енциклопедија како соединение од науки (англ. International Encyclopedia of Unified Science) од страна на филозофот Бечко. Го осликува развојот на науката на начин до кој што до тогаш не беше прикажан. Научното истражување се сосотои од делови или пасуси кои што ја сосотојат формалната теорија, класичниот експеримент и проверен метод. Наушниците, природно ја прифаќаат моменталната доминантна теорија и пробуваат да ја прошират дополнително објаснувајќи други теории, збунувачки подаатоци и воспоставувајќи прецизни мерки на стандардот и на појавата. тоа може да доведе до нерешителни теоретски или експериментални проблеми кои ги истакнуваат прецизните мерки, стандарди и појава. Тоа може да доведе до нерешителни теоретски или експериментални проблеми кои ја истакнуваат самата парадигма. Единствено решение тогаш претставува удвојување на новата парадигма. Коперниковиот хелиоцентричен систем и замената на Њутновата механика со општата теорија на релативните рабори се примери на смената на две парадигми. Доаѓање до прашање е традиционалниот концепт на научниот напредок, како постепено, кумулативното на стекнување на знаењето, кое се подразбита на рационално избрани експериментални заедници. Кун тврди дека запрво парадигмата ја одредува типот на експерименти кои ќе користат научно, прашањата кои што ќе ги постави како и проблеми кои ќе се сметаат за важни. Смената на парадигни воедно и ги инспирира научниците да ги умерат различно своите истражувања.
 
Концептот на Куновите парадигми пронајде широка примена во областа на политишката наука, економија, социологија и менаџмент.
313

уредувања