Разлика помеѓу преработките на „Леон Ледерман“

Додадени 27 бајти ,  пред 3 години
с
нема опис на уредувањето
с
Како поранешен пртседател на [[Американско друштво на физичарите|Американското друштво на физичарите]], Ледерман бил награден и со [[Национален медал за наука]], [[Волфова награда]] и [[Лоренсов медал]]. Ледерман е претседател на одборот на спонзори на [[Билтен на атомските физичари|Билтенот на атомските физичари]]. Тој исто така служел во одборот на доверители на Научниот сервис, денес познато како [[Друштво за наука и јавност]], од 1989 до 1992 година, и е член на советодавната група [[JASON (советодавна група)|JASON одбрамбената советодавна група]].<ref>{{cite news|url=http://www.nytimes.com/2006/04/16/books/review/16horgan.html|title=Rent-a-Genius|last=Horgan|first=John|publisher=The New York Times|date=April 16, 2006}}</ref>
 
Меѓу неговите постигнувања се откривањето на [[мионмионско неутрино|мионското неутрино]] во 1962 година и [[најдолендлабински кварк|најдолниотдлабинскиот кварк]] во 1977 година. Ова помогнало да се воспостави меѓу физичарите како врвен честичен физичар.
 
Во 1977 година, група на физичари предводена од Ледерман објавила дека забележала честичка со маса од околу 6.0 GeV во забрзувчот во Фермилаб. Првичното име на честичката било [[грчка буква|грчката буква]] [[ипсилон]] (<math>\Upsilon\,</math>). По добивањето на повеќето податоци, групата открила дека всушност оваа честичка не постои, и откритието било именувано „[[упслион]]“ како каламбур на оригиналното име ([[Англиски изговор на грчките букви|погрешниот изговор]] и името на Ледерман.