Начело на неопределеност: Разлика помеѓу преработките

с
нема опис на уредувањето
с (Bjankuloski06 ја премести страницата Принцип на неопределеност на Начело на неопределеност)
сНема опис на уредувањето
{{Квантна механика}}
'''ПринципНачело на неопределеност''' ('''ХајзенберговХајзенбергово принципначело на неопределеност''') збир на математички нееднаквости<ref name=Sen2014>{{Cite journal |last1 = Sen | first1 = D. | title = The uncertainty relations in quantum mechanics | url = http://www.currentscience.ac.in/Volumes/107/02/0203.pdf | journal = Current Science | volume = 107| issue = 2| year = 2014| page = 203-218 }}</ref> кои ја потврдуваат основната граница за прецизноста со која одредени парови на физички подесувања на честичките познати како [[Комплементарност|комплеметарни]] променливи, како [[местоположба]] х и [[Импулс (механика)|импулс]]<nowiki/>от p, не може да бидат определени едновремено.
 
Преставено прв пат во 1927, од страна на германскиот физичар [[Вернер Хајзенберг]] , стои дека колку што е попрецизно детерминирана позицијата на некои честички , попрецизно може да биде познато времето и обратно.<ref name="Heisenberg_1927">{{Citation |first=W. |last=Heisenberg |title=Über den anschaulichen Inhalt der quantentheoretischen Kinematik und Mechanik |language=de|journal=Zeitschrift für Physik |volume=43 |issue=3–4 |year=1927 |pages=172–198 |doi=10.1007/BF01397280 |postscript=. |bibcode = 1927ZPhy...43..172H }}.