Разлика помеѓу преработките на „Сојуз на комунистите на Македонија“

нема опис на уредувањето
== Историја ==
[[Податотека:Memorial Museum of CC of CPM 012.JPG|мини|лево|Куќата на Јовановци во [[Тетово]] во која е формирана Комунистичата Партија на Македонија на 19 март 1943]]
[[Податотека:Tret kongres na KPM, 1959.jpg|мини|Дел од делегатите на III конгрес на КПМ, одржан на 22 јуни 1959 година, Скопје.]]
 
КПМ е основана на [[19 март]] [[1943]] година во [[Тетово]]. Нејзиниот прв Централен комитет бил во состав: [[Лазар Колишевски]] (политички секретар), [[Мара Нацева]] (организациски секретар), [[Цветко Узуновски]], [[Кузман Јосифовски - Питу]], [[Страхил Гигов]] и [[Бане Андреев]]. Првиот конгрес на КПМ се одржал во [[1948]] година.
* Деветти конгрес [[1986]]
* Десетти конгрес [[1989]]
 
==Галерија==
<gallery>
Prv kongres na KPM, 1948.jpg|Дел од делегатите на I конгрес на КПМ, одржан на 20 декември 1948 година, Скопје.
Vtor kongres na KPM, 1954.jpg|Дел од делегатите на II конгрес на КПМ, одржан на 29 мај 1954 година, Скопје.
[[Податотека:Tret kongres na KPM, 1959.jpg|мини|Дел од делегатите на III конгрес на КПМ, одржан на 22 јуни 1959 година, Скопје.]]
CeKa na KPM.jpg|Земјотресот во Скопје од 1963 година: Зградата на ЦК на КПМ
</gallery>
 
== Секретари на СКМ (КПМ) ==