Разлика помеѓу преработките на „Сојуз на комунистите на Македонија“

== Историја ==
[[Податотека:Memorial Museum of CC of CPM 012.JPG|мини|лево|Куќата на Јовановци во [[Тетово]] во која е формирана Комунистичата Партија на Македонија на 19 март 1943]]
[[Податотека:Tret kongres na KPM, 1959.jpg|мини|Дел од делегатите на III конгрес на КПМ, одржан на 22 јуни 1959 година, Скопје.]]
 
КПМ е основана на [[19 март]] [[1943]] година во [[Тетово]]. Нејзиниот прв Централен комитет бил во состав: [[Лазар Колишевски]] (политички секретар), [[Мара Нацева]] (организациски секретар), [[Цветко Узуновски]], [[Кузман Јосифовски - Питу]], [[Страхил Гигов]] и [[Бане Андреев]]. Првиот конгрес на КПМ се одржал во [[1948]] година.