Разлика помеѓу преработките на „Демократско-републиканска партија“

нема опис на уредувањето
{{во изработка}}
 
{{Infobox Politicalpolitical party
| colorcode = #008000
| name = Демократско-републиканска партија
| logo = [[Податотека:Tricolour Cockade.svg|175px]]
| leader1_title = ВодачиВодачиВодачи
| leader1_name = [[Томас Џеферсон]],<br>[[Џејмс Медисон]],<br>[[Џејмс Монро]],<br>[[Ендру Чексон]]
| foundation = 1799
| dissolution = 1828
| predecessor = [[Анти-администрациска партија]]
| successor = [[Демократска партија (САД)|Демократска партија]] {{small|(Џексонијанци)}}<br>[[Национална републиканска партија]] {{small|(Анти-Џексонијанци)}}
| ideology = {{nowrap|[[Џеферсонска демократија|Џеферсонизам]]}}<br>[[Републиканизам во САД|Американски републиканизам]]<br>[[Аграризам]]<br>[[Независно министерство за финансии]]<br>[[Децентрализација]]<ref>{{cite web|url=http://www.diffen.com/difference/Anti-Federalist_vs_Federalist|title=Anti-Federalist vs. Federalist|publisher=Diffen}}</ref>
| position = [[Левица (политика)|Левица]]
| colors = {{Color box|#CC0000|border=darkgray}} {{Color box|#FFFFFF|border=darkgray}} {{Color box|#002387|border=darkgray}} [[Црвена боја|црвена]], [[бела боја|бела]] и [[Сина боја|сина]]
| country = САД
}}