Разлика помеѓу преработките на „Демократско-републиканска партија“

нема опис на уредувањето
| successor = [[Демократска партија (САД)|Демократска партија]] {{small|(Џексонијанци)}}<br>[[Национална републиканска партија]] {{small|(Анти-Џексонијанци)}}
| ideology = {{nowrap|[[Џеферсонска демократија|Џеферсонизам]]}}<br>[[Републиканизам во САД|Американски републиканизам]]<br>[[Аграризам]]<br>[[Независно министерство за финансии]]<br>[[Децентрализација]]<ref>{{cite web|url=http://www.diffen.com/difference/Anti-Federalist_vs_Federalist|title=Anti-Federalist vs. Federalist|publisher=Diffen}}</ref>
| position = [[Left-wingЛевица politics(политика)|Left-wingЛевица]]
| colors = {{Color box|#CC0000|border=darkgray}} {{Color box|#FFFFFF|border=darkgray}} {{Color box|#002387|border=darkgray}} [[Црвена боја|црвена]], [[бела боја|бела]] и [[Сина боја|сина]]
| country = САД