Разлика помеѓу преработките на „Брза храна“

Одземени 634 бајти ,  пред 3 години
(средување)
===Соединетите Американски Држави ===
 
Како што автомобилите станаа популарни и удобни поПо [[Првата светска војна]], во беаАмерика воведенисе Drive-inпојавиле restaurantsкино (сали Драјв ини ресторани -кино, ресторан каде што се влегувавлегувало со автомобил).
Американската компанија „White„Бел Castle“замок“ (БелWhite замокCastle), создадена од Били Ингрем и Волтер Андерсон во [[Канзас]], во [[1921]] година, е уважена со тоа што ебила втората продавница за брза храна, и првиот ланец за [[хамбургер]]и, кој што се продавал сопо цена од само пет центи за еден хамбургер.<ref name="npr">{{Cite web|url=http://www.npr.org/programs/morning/features/patc/hamburger/|title=The Hamburger|accessdate=November 23, 2007|publisher=[[National Public Radio|NPR]]|year=2002|author=[[National Public Radio]]|archiveurl=http://web.archive.org/web/20020911155727/http://www.npr.org/programs/morning/features/patc/hamburger/|archivedate=September 11, 2002}}</ref> Волтер Андерсон го изградилотворил ресторанотпрвиот „Whiteресторан Castle“„Бел замок“ во [[Вичита]], во [[1916]] година, воведувајќи го ограниченотоограничено [[мени]], нискитениски цени, рестораните заи [[хамбургер]] што собил големабрзо брзинаподготвуван.<ref name="jpfarrell">{{Cite web|url=http://jpfarrell.blogspot.com/2007/11/evolution-of-quick-service-restaurant.html|title=The Evolution of the Quick Service Restaurant|accessdate=February 14, 2008|publisher=A Management Consultant @ Large|author=James P Farrell}}</ref> И покрајПокрај сите своиостанати иновации, компанијатапотрошуачите им дозволуваше на своите купувачиможеле да ја гледаат својатакако хранаим за време насе нејзинотоподготвува подготвувањехраната.
White Сastle беше успешна уште од својот почеток и создаде своја голема гранка за своите натпреварувачи.
 
Домашна достава на храна била воведена во доцните дваесетти години од 19 век, а во 1940-те години доставувачите користеле [[ролшуи]].<ref name="Honk for Service">{{cite book | title=Honk for Service, a Man, a Tray, and the Glory Days of the Drive-in | publisher=Tray Days Publishing | author=Mcginley, Lou Ellen | year=2004 | isbn=978-0615126975}}</ref>
Отстапувањето право за дистрибуција беше воведено во 1921 година од Root Beer (Рут Биар- освежителен пијалок), кое што го продаваше својот ценет сируп. Хауард Џонсон, ја изврши својата прва продажба на концептот од ресторанот во средината на 1930 година, со формалните стандардизирани мениа и реклами.
 
Се смета дека Соединетите Американски Држави ја имаат најголемата индустрија за брза храна во светот, а американските ресторани за брза храна сеимаат лоциранисвои претставништва во преку 100 земји низ светот. Приближно два4,7 милиони работници во Соединетите Американски Држави се вработени во областитеиндустријата за подготовка на храна и служење на храната, вклучувајќи ја брзата храна.<ref воname="bls.gov">{{cite САДweb | url=http://www.bls.gov/ooh/food-preparation-and-serving/food-and-beverage-serving-and-related-workers.htm | title=BLS.gov: Food and Beverage Serving and Related Workers | date=December 17, 2015 | accessdate=April 6, 2016}}</ref>
Служењето во автомобил беше воведено во доцните дваесетти години и беше мобилизирано во четириееттите години, кога служителите во драјв-ин рестораните беа призврзани кон ролшуите.
 
Соединетите Американски Држави ја имаат најголемата индустрија за брза храна во светот, а американските ресторани за брза храна се лоцирани во преку 100 земји низ светот. Приближно два милиони работници во Соединетите Американски Држави се вработени во областите за подготовка на храна и служење на храната, вклучувајќи ја брзата храна во САД.
 
==Во продолжение==