Разлика помеѓу преработките на „Брза храна“

Одземени 1.962 бајти ,  пред 3 години
средување
(средување)
(средување)
==Историја==
 
Концептот за брзо подготвена храна за продажба е тесно поврзан со урбаниот развој. Во [[Стар Рим]], градовите имале улици каде што се продавале храна и пијалаци.<ref>{{cite web|title=Ancient Romans preferred fast food|url=http://www.abc.net.au/science/articles/2007/06/20/1956392.htm|website=ABC Science|accessdate=30 June 2016}}</ref> Во [[Источна Азија]], во продавниците за брза храна се продаваат тестенини. Продавници или ресторани за брза храна постојат во градовите од [[Среден Исток|Средниот Исток]], во [[Индија]] и во [[Африка]].
 
===Постмодерна Европа===
 
===Постмодерна Европа===
Во градовите на античкиот Рим, поголемиот дел од населението живееле во [[инсула|инсули]], згради во кои имало повеќе станови. Жителите зависеле од продавачите на храна за поголемиот дел од своите оброци. Наутро јаделе леб потопен во вино како мала ужинка, а зготвен зеленчук и чорби подоцна во текот на денот.<ref>{{cite book | title=The Ancient Roman City | publisher=JHU Press | author=Stambaugh, John E. | year=1988 | pages=200, 209 | isbn=978-0-8018-3692-3}}</ref> Во [[Среден век]], во големите градови и урбаните места како што се [[Лондон]] и [[Париз]], постоеле голем број продавачи кои што продавале брза храна, како што се пити, пасти, колач, вафли, палачинки и зготвени меса. Како и во римские градови за време на антиката, овие продавачи ги снабдувале со јадење оние кои што немале средства за готвење на храна, особено луѓето кои живееле сами. За разлика од богатите градски семејства, многумина не можеле да си дозволатда изнајмат дом со кујнска опрема, па јаделе брза храна. Патниците биле исто така чести гости во ваквите ресторани.<ref>{{cite book | title=Food and Eating in Medieval Europe | publisher=Bloomsbury Academic | author=Carling, Martha | year=2003 | pages=27–51 | isbn=978-1852851484}}</ref>
 
===Велика Британија===
[[File:Fish, chips & mushy peas.JPG|thumb|Риба и компиричипс]]
 
Во областиобластите кадекои што имаимале пристап кондо крајбрежни води и води со прилив и одливкрајбрежјето, Fast Food ( Брзатабрзата храна) често би вклучувала морски плодови или [[морска храна]], како што е остригата[[острига]]та, или пакa во [[Лондон]], – јагулата[[јагула]]та. Честопати оваа морска храна би била зготвенаготвена директно на кејот или во близина.<ref name="pie">{{Cite web|url=http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/politics/5301158.stm|title=Eel and pie shop|accessdate=November 24, 2007|publisher=BBC|author=BBC | date=2006-08-31}}</ref> РазвојотСо развојот на рибарскиот брод након средината на деветнаесеттиот19 век, водисе конпојавило развојоти наомилената омилениотбрза британскихрана прженво чипсВелика и прженаБританија, [[риба и чипс]].
[[File:Fish, chips & mushy peas.JPG|thumb|Риба и компири]]
 
Британската брза храна има значајна регионална варијација. Понекогаш регионалноста на садовите стануваше дел од културата на својата почитувана област.
Содржината на брзата храна варираше, со живина (како што е пилешкото), или пердувест дивеч, најчесто користејќи ги заедно. По Втората светска војна, мисирката почесто се користеше во брзата храна.<ref name="Mail"/><ref>[http://www.dailymail.co.uk/news/article-2095973/50-things-love-best-Britain-nation-food-lovers.html "Bacon butties, roast dinners and a cuppa: 50 things we love best about Britain show we're a nation of food lovers"]. Daily Mail. Retrieved 3 November 2016</ref>
 
Посебната британска форма за брза храна ( Fast Food ) е сендвич ( sandwich ), термин популаризиран од [[Џон Монтагу]], четвртиот “Гроф на сендвичот” – во 1762 година тој “завитка” суво месо во леб, се со цел да не се прекине во својата работа или во својето коцкање. Сендвичот има доста сличности и со другите кујни и култури, како што се полнетите кифли во Франција. И покрај широката побарувачка и конзумирање во Велика Британија, сендвичот, во неговите различни форми, се смета за брза храна само во последните години, кога првично беше промовиран во синџирот познат како Subway (подеземен премин).
 
Исто како во најстарите форми, Велика Британија го присвои терминот Fast Food од другите култури, како што е Pizza (пица-италијански), Chinese noodles (кинески тестенини), kebab (ќебап), kurry ( кари-индиски лут зачин; јадење со ориз, ситнето месо и кари ) и други разни називи за брза храна кои доаѓаат од многу различни култури од светот. Во некои области увозената брза храна стана дел од двете култури воопшто, локалната и британската култура. До неодамна, здрави алтернативи за традиционалната брза храна беа на повидок.
 
Денес во Британија постојат повеќе варијанти на брза храна, што вклучува разни видови на сендвичи, печено пилешко, но и храна од другите кујни, како [[ќебапи]] и [[пица]].
Студии во 2008 година покажаа колкав е бројот на ресторани за брза храна по лице, нашироко низ светот. Велика Британија ја носеше титулата, Австралија беше на второто место, а Соединетите Американски Држави на трето место. Англија се издвојуваше со 25% од брзата храна.
 
===Соединетите Американски Држави ===