Разлика помеѓу преработките на „Брза храна“

Додадени 158 бајти ,  пред 3 години
средување
(средување)
(средување)
{{вики}}
[[File:In-N-Out Burger cheeseburgers.jpg|thumb|Типичен оброк во САД]]
[[Податотека:Pitagyros mit Beilagen und Bier (Gaststätte).jpg|мини|Гиро]]
[[Податотека:Wall Food 10056 (15825288372).jpg|мини|Пица]]
'''Брза храна''' e термин за храната која што може да биде подготвена и сервирана за многу брзо време. Додека еден оброк со кратко време на подготовка може да се смета за брза храна, својствено терминот соодветствува на храна продадена во ресторан или во продавница, со состојки претходно загреани или претходно приготвени и на тој начин сервирани на купувачот во спакувана форма за носење. Терминот „брза храна“ (Fast Food) постои во речникот на [[Мериам Вебстер]] од [[1951]] година.
 
==Историја==
 
Концептот за брзо подготвена храна за продажба е тесно поврзан со урбаниот развој. Во [[Стар Рим]], градовите имале улици каде што се продавале храна и пијалаци.<ref>{{cite web|title=Ancient Romans preferred fast food|url=http://www.abc.net.au/science/articles/2007/06/20/1956392.htm|website=ABC Science|accessdate=30 June 2016}}</ref> Во Источна Азија, во продавниците за брза храна се продаваат тестенини. Продавници или ресторани за брза храна постојат во градовите од [[Средниот Исток]], во [[Индија]] и во [[Африка]].
Концептот за брза подготвена храна за продажба е тесно поврзан со урбаното развивање . Во Стар Рим , градовите имаа улици каде што се продаваа леб и вино. Вградените елементи на градовите на Источна Азија се продавниците за тестенини . Денес, сплеснатиот леб е насекаде распространет во Средниот Исток . Популарните индијски садови за брза храна вклучуваат vada pav, panipuri и dahi vada. Во француските нации во Јужна Африка, продавниците во и околу големите градови покрај патот продолжуваат да продаваат – како што и правеа со генерации , голем избор на храна, стапчиња од ситна пастрмка на жар , локално познати како brochettes ( да не биде помешано со лебот snack, од истото име пронајдено во Европа).
 
===Постмодерна Европа===
 
Во градовите на античкиот Рим, повеќетопоголемиот дел од урбанатанаселението популација живеејаживееле во insulae[[инсула|инсули]], блоковизгради сово мултикатникои апартмани,имало зависеаповеќе станови. Жителите зависеле од продавачите на храна за повеќетопоголемиот дел од своите оброци. Наутро се јадешејаделе леб потопен во вино како мала ужинка, а зготвен зеленчук и обиченчорби типподоцна во текот на подобрувањеденот.<ref>{{cite воbook исхраната| title=The Ancient Roman City | publisher=JHU Press | author=Stambaugh, John E. | year=1988 | pages=200, 209 | isbn=978-0-8018-3692-3}}</ref> Во Средниот[[Среден Веквек]], во големите градови и урбаните места како што се [[Лондон]] и [[Париз]], поддржаапостоеле голем број продавачи кои што продаваапродавале садовибрза храна, како што се пити, пасти, колач, вафли, палачинки и зготвени меса. Како и во римские градови за време на антиката, многу од овие зградипродавачи ги снабдувааснабдувале со јадење оние кои што немаатнемале средства за готвење на своја храна, особено самостојнителуѓето кои живееле домаќинствасами. За разлика од богатите градски живеалиштасемејства, многумина не биможеле да си дозволиледозволатда многуизнајмат често домаќинствадом со кујнска опрема, апа сетојаделе тоабрза дахрана. сеПатниците одразибиле конисто брзататака храначести (Fastгости Food)во ваквите ресторани.<ref>{{cite book | title=Food and Eating in Medieval Europe | publisher=Bloomsbury Academic | author=Carling, Martha | year=2003 | pages=27–51 | isbn=978-1852851484}}</ref>
 
===Велика Британија===