Босанска Краина: Разлика помеѓу преработките

+ категорија
Нема опис на уредувањето
(+ категорија)
[[File:Bosanska krajina01.png|thumb|Мапа на Босанска Краина со населените места]]
 
'''Босанска Краина''' или често само '''Краина''' — историско-географска целина во северозападниот дел на [[Босна и Херцеговина]]. За просторот на Бихачка Краина до [[Врбас]], [[Плива]], [[Гламоча]] и [[Ливна]] ова име почнало да се користи од австроунгарската окупација во [[1878]] година. Тука во средниот век се споменувале областите Пољичка, Псетска, Хумска, Горичка, Ускопље, Плива, Лука, Земуник, Врбања, Трибова, Мел, Лушци, Бањица, Сана, Глаж, Врбас и Дубица. Тогаш најголемиот дел од овој простор го зафаќала областа Долни Крај, по кој Краината го добила името.
 
==Историја==
Кон крајот на 5 и почетокот на 6 век на територијата на денешната североѕападна Босна и Херцеговина се наоѓала византиската покрајнапокраина далмација[[Далмација]].
 
== Наводи ==
{{наводи}}
 
[[Категорија:Географија на Босна и Херцеговина]]