Коритски Камен: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
[проверена преработка][проверена преработка]
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
}}
 
'''Коритски Камен''' (познат и како '''Корички Камен''' или '''Тисовички Врв''') — врв и гребен на планината [[Голешница]] на планинскиот масив [[Мокра]] во централниот дел на [[Македонија]]. Се наоѓа на северната страна на падината на [[Голешница]] на пределот кој ги поврзува гребените [[Османбежица]] на југ и Дрмос кон [[Китка]] на север. По целите падини до самиот врв каде што се наоѓа голем камен-карпа во вид на корито (поради што можеби и го добил името) е обраснат со густа букова шума. Неговата положба е среднишна помеѓу [[Мумџица]] на запад, врвот [[Сипичан]] на југозапад, Османбежица на југ, [[Лисец (Голешница)|Лисец]] на југоисток, Студена Вода на исток и Дрмос на север. Поради близината на селото [[Тисовица]] пределот околу него е познат и под името Тисовички Врв.
 
{{Мокра}}