Босанска Краина: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
(Создадена страница со: '''Босанска Краина''' или често само Краина е историско-географска целина во североза...)
 
Нема опис на уредувањето
'''Босанска Краина''' или често само Краина е историско-географска целина во северозападниот дел на Босна и Херцеговина. За просторот на Бихачка Краина до Врбас, Плива, Гламоча и Ливна ова име почнало да се користи од австроунгарската окупација во 1878 година. Тука во средниот век се споменувале областите Пољичка, Псетска, Хумска, Горичка, Ускопље, Плива, Лука, Земуник, Врбања, Трибова, Мел, Лушци, Бањица, Сана, Глаж, Врбас и Дубица. Тогаш најголемиот дел од овој простор го зафаќала областа Долни Крај, по кој Краината го добила името.
 
==Историја==
Кон крајот на 5 и почетокот на 6 век на територијата на денешната североѕападна Босна и Херцеговина се наоѓала византиската покрајна далмација.
 
== Наводи ==
4

уредувања