Разлика помеѓу преработките на „Франциум“

Додадени 43 бајти ,  пред 3 години
с
нема опис на уредувањето
(дополнување, поправки, обновување, нова страница)
с
{{InfoboxИнфокутија Франциум}}
{{pp-move-indef}}
{{Use mdy dates|date=February 2015}}
{{Infobox Франциум}}
[[File:Marguerite Perey.jpg|thumb|[[Маргарет Perey]], пронаоѓач на Франциумот.]]
'''Франциумот''' е [[хемиски елемент]] со симбол&nbsp; '''Fr''' и [[атомски број]]&nbsp;87. Се користи за да биде познат како [[Ека-цезиум]] и [[actinium К]].<ref group="note"> најмалку нестабилен изотоп е франциум-223</ref> Тоj е вториот најмалку [[електронегативен]] елемент, веднаш зад цезиум. Франциумот е високо [[радиоактивен]] метал кој се распаѓа на [[astatine]], [[радиум]], и [[радон]]. Како алкален метал, тој има еден [[валентен електрон]].
Ека-цезиум беше откриен во 1939 година од страна на [[Маргарет Perey]] на [[Институтот Кири]] во [[Париз]], кога таа прочистениот примерок од [[actinium]]-227 заклучила дека има распадна енергија од 220&nbsp;keV. Perey забележала дека честичките имаат ниво на енергија од 80&nbsp;keV. Различните тестови ја елиминираа можноста на непознат елемент како [[ториум]], радиум, [[олово]], бизмут, или [[талиум]]. Новиот производ изложи хемиски својства на алкален метал, што доведе Perey да веруваат дека тоа е елемент 87, предизвикан од [[алфа распаѓање]] на actinium-227.<ref name="chemeducator" /> Perey потоа се обидела да го утврди процентот на [[бета распаѓање]] на алфа распаѓање во actinium-227. Нејзиниот прв тест доби алфа разгранување на 0,6%, бројка која подоцна ревидиран до 1%.<ref name="mcgraw" />
 
Perey во 1946 година, таа го предложи името ''catium'' за новооткриениот нејзин елемент. [[Ирен Жолио-Кири]], еден од надзорниците на Perey се противел на името.<ref name="chemeducator"/> Perey тогаш предложила ''Франциум'', по Франција. Ова име беше официјално усвоено од страна на [[МеѓународнатаМеѓународен унијасојуз за чиста и применета хемија|Меѓународниот сојуз за чиста и применета хемија]] во 1949 година, и станува вториот елемент по [[галиум]] да биде именуван по Франција. Му беше доделен симболот Fa.<ref name="hackh">{{Cite book| last = Grant| first = Julius| contribution = Francium| date = 1969| title = Hackh's Chemical Dictionary| pages = 279–280| publisher = McGraw-Hill| isbn = 0-07-024067-1}}</ref> франциум беше последниот елемент откриен во природата, а да не се синтетизира, по [[rhenium]] во 1925 година.<ref name="chemeducator" /> Понатамошното истражување за структурата на франциум е извршено од страна, од [[Sylvain Либерман]], и неговиот тим на [[ЦЕРН]] во 1970-тите и 1980-тите.
 
== Појава ==