Македонски парламентарни избори (1990): Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
[проверена преработка][проверена преработка]
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
{{Infobox Election
| election_name = Македонски парламентарни избори, 1990
| country = СР Македонија
| type = parliamentary
| type = парламентарни
| ongoing = no
| previous_election = -
| previous_year = -
| next_election = Македонски парламентарни избори, 1994
| next_year = 1994
| seats_for_election =
| election_date = = 11 ноември (прв круг) и 25 ноември (втор круг)1990
| image1 =
| nominee1 image1 =
| leader1 =
| party1 = [[ВМРО-ДПМНЕ]]
| popular_vote1 = 154.101 (прв круг)<br>'''238.367''' (втор круг)
| leaders_seat1 =
| percentage1 = 14,3 (прв круг)<br>'''29,9''' (втор круг)
| image2 last_election1 = -
| percentage3 seats1 = 15,438 (1 прв круг)<br>7,3 (и 37 втор круг)
| nominee2 =
| seat_change1 = {{increase}} 38
| party2 = [[Сојуз на комунистите на Македонија|СКМ-ПДП]]
| popular_vote2 popular_vote1 = '''234.369'''154,101 (прв круг)<br>220.748'''238,367''' (втор круг)
| percentage2 percentage1 = '''2114,8'''3% (прв круг)<br>27'''29,79%''' (втор круг)
| image3 image2 =
| nominee3 leader2 =
| party2 = [[Сојуз на комунистите на Македонија|СКМ-ПДП]]
| party3 = [[Партија за демократски просперитет]]
| leaders_seat2 =
| popular_vote3 = 165.388 (прв круг)<br>58.046 (втор круг)
| last_election2 = -
| percentage3 = 15,4 (прв круг)<br>7,3 (втор круг)
| percentage4 seats2 = 13,331 (4 прв круг)<br>16,1 (и 17 втор круг)
| image4 =
| seat_change2 = {{increase}} 31
| nominee4 =
| popular_vote2 = '''234.369''' (прв круг)<br>220.748 (втор круг)
| party4 = [[Сојуз на реформски сили]]
| popular_vote4 percentage2 = 142.564'''21,8%''' (прв круг)<br>128.44927,7% (втор круг)
| image3 =
| percentage4 = 13,3 (прв круг)<br>16,1 (втор круг)
| image5 leader3 =
| party3 = [[Партија за демократски просперитет|ПДП]]
| nominee5 =
| leaders_seat3 =
| party5 = [[Социјалистичка партија на Македонија]]
| last_election3 = -
| popular_vote5 = 77.123 (прв круг)<br>38.893 (втор круг)
| percentage5 seats3 = 7,217 (13 прв круг)<br> и 4,9 (втор круг)
| seat_change3 = {{increase}} 17
|map_image =
| popular_vote1 popular_vote3 = 154165.101388 (прв круг)<br>'''23858.367'''046 (втор круг)
|map_size =
| percentage3 = 15,4% (прв круг)<br>7,3% (втор круг)
|map_caption =
| title image4 =
| before_election leader4 =
| party4 = [[Сојуз на реформски сили|СРС]]
| before_party =
| after_election leaders_seat4 =
| after_party last_election4 = -
| seats4 = 11 (1 прв круг и 10 втор круг)
| seat_change4 = {{increase}} 11
| popular_vote5 popular_vote4 = 77142.123564 (прв круг)<br>38128.893449 (втор круг)
| percentage1 percentage4 = 1413,3% (прв круг)<br>'''2916,9'''1% (втор круг)
| image5 =
| leader5 =
| party5 = [[Социјалистичка партија на Македонија|СПМ]]
| leaders_seat5 =
| last_election5 = -
| seats5 = 4 (1 прв круг и 3 втор круг)
| seat_change5 = {{increase}} 4
| popular_vote3 popular_vote5 = 16577.388123 (прв круг)<br>5838.046893 (втор круг)
| percentage5 = 7,2% (прв круг)<br>4,9% (втор круг)
| title =
| before_election =
| before_party =
| after_election =
| after_party =
}}
 
{{Политика на Република Македонија}}
 
'''Парламентарните избори 1990 година''' се првите парламентарни избори што се одржани во [[Република Македонија]] (тогаш се уште [[Социјалистичка Република Македонија]]), по воведувањето на [[политички плурализам|политичкиот плурализам]]. Во првиот круг најмногу гласови освои дотогаш единствената и владејачка партија [[Сојуз на комунистите на Македонија|СКМ-ПДП]], додека во вториот круг најмногу гласови освои [[ВМРО-ДПМНЕ]], која севкупно освои и најмногу мандати - 38.