Македонски парламентарни избори (1990): Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
{{Infobox Election
| election_name = Македонски претседателски избори, 1990
| country = СР Македонија
| type = парламентарни
| ongoing = no
| previous_election = -
| previous_year = -
| next_election = Македонски парламентарни избори, 1994
| next_year = 1994
| election_date = 11 ноември (прв круг) и 25 ноември (втор круг)
| image1 =
| nominee1 =
| party1 = ВМРО-ДПМНЕ
| popular_vote1 = 154.101 (прв круг)<br>'''238.367''' (втор круг)
| percentage1 = 14,3 (прв круг)<br>'''29,9''' (втор круг)
| image2 =
| nominee2 =
| party2 = [[Сојуз на комунистите на Македонија|СКМ-ПДП]]
| popular_vote2 = '''234.369''' (прв круг)<br>220.748 (втор круг)
| percentage2 = '''21,8''' (прв круг)<br>27,7 (втор круг)
| image3 =
| nominee3 =
| party3 = [[Партија за демократски просперитет]]
| popular_vote3 = 165.388 (прв круг)<br>58.046 (втор круг)
| percentage3 = 15,4 (прв круг)<br>7,3 (втор круг)
| image4 =
| nominee4 =
| party4 = [[Сојуз на реформски сили]]
| popular_vote4 = 142.564 (прв круг)<br>128.449 (втор круг)
| percentage4 = 13,3 (прв круг)<br>16,1 (втор круг)
| image5 =
| nominee5 =
| party5 = [[Социјалистичка партија на Македонија]]
| popular_vote5 = 77.123 (прв круг)<br>38.893 (втор круг)
| percentage5 = 7,2 (прв круг)<br>4,9 (втор круг)
|map_image =
|map_size =
|map_caption =
| title =
| before_election =
| before_party =
| after_election =
| after_party =
}}
 
{{Политика на Република Македонија}}
'''Парламентарните избори 1990 година''' се првите парламентарни избори што се одржани во [[Република Македонија]] (тогаш се уште [[Социјалистичка Република Македонија]]), по воведувањето на [[политички плурализам|политичкиот плурализам]]. Во првиот круг најмногу гласови освои дотогаш единствената и владејачка партија [[Сојуз на комунистите на Македонија|СКМ-ПДП]], додека во вториот круг најмногу гласови освои [[ВМРО -ДПМНЕ]], која севкупно освои и најмногу мандати - 38.
 
Изборите се одржаа според [[мнозински изборен систем|мнозинскиот изборен систем]] при што територијата на републиката беше поделена во 120 изборни единици. Учествуваа 18 политички партии и 43 независни кандидати. Првиот круг се одржа на [[11 ноември]] [[1990]] година, а вториот – на [[25 ноември]]. [[Гласачки одзив|Гласачкиот одзив]] во првиот круг беше 84,8%, а во вториот 76,8%.<ref>[http://www.sec.mk/arhiva/1990_parlamentarni/konecni_rezultati_1990.pdf Републичка изборна комисија: Конечни резултати од Изборите 1990, 1 стр.]</ref>
|17
|-
|style="text-align:left;"|[[ВМРО -ДПМНЕ]]
|154.101
|14,3
|0
|-
|style="text-align:left;"|[[МААК]] / [[ВМРО -ДПМНЕ]]
|1.698
|0,2