Отвори го главното мени

Промени

Дваесеттиот век раѓа писатели на научната фантастика Х. Џ. Велс, писател на класиците на детската литература Рудјард Киплинг, A.A. Милне, контроверзниот Д. Х. Лоренс, модернистката [[Вирџинија Вулф]], сатиричниот Ивлин Во, популарниот романсиер [[Греам Грин]], криминалистичката романсиерка [[Агата Кристи]], и поетите Тед Хјуз и Џон Бетчемен.
 
Британската литература има и богат придонес од шкотските писатели Артур Конан Дојл, романтичните дела на Сер Волтер Скот, писателот на детска литература М. Бери и епските авантурни дела на [[Роберт Луис Стивенсон]]. А повеќе мрачни сцени може да се најде во приказните Иан Ренкин и на психолошкиот хорор-комедија на Јан Бенкс. [[Шкотска]]та престолнина, [[Единбург]] е првиот прогласен град на книжевноста на УНЕСКО.
 
Најстарата позната песна од областа сега позната како [[Шкотска]], Y Gododdin, беше составена на кумбрик или старовелшки јазик на крајот од шестиот век каде е прв документ каде се спомнува кралот [[Артур]]. Најголемиот велшки поет на сите времиња се смета дека е Дафуд ап Гвилим. Поради доминантниот велшки јазик во [[Велс]], се до крајот на деветнаесеттиот век, поголемиот дел од велшката литература е на велшки. Автори од други националности, особено од Ирска, или од [[Комонвелтот]], живееле и твореле во Велика Британија. Такви познати автори се: [[Џонатан Свифт]], [[Оскар Вајлд]], Брам Стокер, Џорџ Бернард Шо, Џозеф Конрад, [[Т. С. Елиот]] и [[Езра Паунд]].