Разлика помеѓу преработките на „Комедија“

Одземени 1.797 бајти ,  пред 3 години
с
Отстрането уредувањето на Teona Mladenovska (разговор), вратено на последната верзија на [[User:Виолетова|В...
с (Отстрането уредувањето на Teona Mladenovska (разговор), вратено на последната верзија на [[User:Виолетова|В...)
* '''Комедија дел арте''' - Комедијата дел арте, односно комедијата со [[маска|маски]], всушност, е комедија спектакл, или артистичка импровизација на кратко сценарио со клиширана содржина. Комедијата дел арте не го содржи целиот текст, туку само интригата - недоразбирањето прикажано во сценариото. Ликовите во овие комедии се: слуга и господар, слугата секогаш навидум е недоветен, препреден и снаодлив, а трговецот - скржав. Други ликови кои се појавуваат во овие комедии се: слугинка, куртизана, војник фалбаџија, недоучен учител и други. Основната интрига најчесто претставува судирот меѓу млaди и стари; сиромашни и богати; бистри и глупави и друго. Главни носители на драмското дејствие биле слугите и слугинките. Кoмедијата дел арте се родила во време на [[ренесанса]]та, како израз на веселиот и богат ренесансен живот. Таа траела до [[17 век]], а потоа е заменета со [[реализам|реалистичката]] драма.
 
== Види исто така ==
'''Комедија''' (грч. κωμῳδία — походна песна) е една од основните видови драма. Се развивала уште во античка Грција и Рим. Постои и истовремен вид филм. Кко спротивнос комедијата е трагедија, додека едноимено се двојат како трикомедија или гротеска.
* [[Англиски хумор]]
 
* [[Хумор]]
 
* [[Смеење]]
Комедијата почнала како фестивалска мода во светот. Доаѓа од латинскиот збор comedia и на италијански commedia.Во историјата имала повеќе значења. Во средниот век тоа била приказна со среќен крај. Затоа Данте Алигијери неговото дело го нарекол Комедија. Најпознатиот комедиограф од античка Грција билАристофан, додека најпознати автори на римската комедија биле Плаут и Публие Теренцие Афер. Историјата на комедијата е навистина богата. Основното средство во комедијата е смеата, претставен преку хумор и мимика. Од друга страна, широко се употребуваат и други драмски средства по пат на иронија, сарказма, сатира и гротска. Смеата во комедијата доаѓа од драмските ситуации и неснаоѓање на лиѓето во нив. Заради тоа, главни ликови на овие дела се луѓето кои што се исмевани заради нивните недостатоци и мани.
* [[Кловн]]
 
== Забелешки ==