Разлика помеѓу преработките на „Организација за храна и земјоделство на ООН“

с
Отстрането уредувањето на 212.110.85.235 (разговор), вратено на последната верзија на KasparBot
Ознаки: Мобилно уредување Уредување од мобилен извршник
с (Отстрането уредувањето на 212.110.85.235 (разговор), вратено на последната верзија на KasparBot)
{{Инфокутија ООН
{{
| name = {{Collapsible list
|title = Организација за исхрана и земјоделство на ООН
|titlestyle=text-align: center; min-height: 55px; background: none;
|liststyle=text-align: center; font-size: small;
| {{lang|en|'''Food and Agriculture Organization'''}} {{en icon}}
| {{rtl-lang|ar|'''منظمة الأغذية والزراعة للأمم المتحدة'''}} {{ar icon}}
| {{lang|zh-Hans|'''联合国粮食及农业组织'''}} {{cn icon}}
| {{lang|fr|'''Organisation des Nations Unies pour l'alimentation et l'agriculture'''}} {{fr icon}}
| {{lang|ru|'''Продовольственная и сельскохозяйственная организация'''}} {{ru icon}}
| {{lang|es|'''Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación'''}} {{es icon}}
}}
| image = FAO logo.svg
| image size = 180px
| caption = Амблемот на FAO со нејзиното [[латински јазик|латинско]] мото, ''Fiat Panis'' ("Нека има леб")
| type = Специјализирана агенција
| acronyms = FAO
| headquarters= {{flagicon|Италија}} [[Рим]], [[Италија]]
| head = {{Flagicon|Senegal}} Жак Диуф
| status = активна
| established = 16 октомври 1945 во Рим
| website = [http://www.fao.org fao.org]
| parent = [[Економски и социјален совет|ECOSOC]]
| subsidiaries =
}}
 
'''Организацијата за исхрана и земјоделство на ООН''' ([[англ.]] ''Food and Agriculture Organization of the United Nations'') или скратено '''ФАО''' е основана во 1945 година како организација на [[ОН]] за борба против гладот. Целта на ФАО е да биде извор на информации и знаење за производството на храна и за исхраната. ФАО помага на посиромашните земји да го модернизираат земјоделството, шумарството и рибарството и да обезбедат здрава исхрана за сите. сиромашните луѓе
 
 
ФАО има осум оддели:
* Земјоделство и заштита на потрошувачите,
* Економски и социјален развој,
* Рибарство и водостопанство,
* Шумарство,
* Човечки, финансиски и физички ресурси,
* Знаење и комуникации,
* Управување со природни ресурси и
* Заштита на околината и техничка соработка.
 
== Надворешни врски ==