Грб на Општина Струмица: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
{{Infobox Coat of arms
[[File:Coat of arms of Strumica Municipality.svg|граничник|десно|120п|Грбот на Струмица]]
|name = Грб на Општина Струмица
|image =Coat of arms of Strumica Municipality.svg
|image_width = 200
|middle =
|middle_width =
|middle_caption =
|lesser =
|lesser_width =
|lesser_caption =
|image2 =
|image2_width =
|image2_caption =
|image3 =
|image3_width =
|image3_caption =
|armiger =
|year_adopted = ?
|crest =
|torse =
|shield =
|supporters =
|compartment =
|motto =
|orders =
|other_elements =
|earlier_versions =
|use =
}}
 
[[Општина Струмица]] има [[грб]] кој ја претставува општината, и е во форма на [[штит]] на кој на горната страна со кирилско писмо е напишано името на градот. Штитот е поделен на четири полиња во кои има симболи и тоа: во левиот горен агол е насликан златен крст од [[Манастир „Св. Леонтие“ - Водоча|манастирот “Св. Леонтие”]] во село [[Водоча]] од [[6 век]], во десниот горен агол има [[сонце]], во левиот долен агол е ридот над Струмица со [[Цареви кули|Царевите кули]] и три ѕвезди на небото и во десниот долен агол е [[Струмички карневал|карневалска маска]]. На грбот се среќаваат две бои: [[златна]] и кобалт-[[сина]].
 
{{Македонија-никулец}}
{{Грбови на македонските општини}}