Разлика помеѓу преработките на „Гроб“

Додадени 228 бајти ,  пред 4 години
== Гробот како тема во уметноста и во популарната култура ==
Гробот се јавува како честа тема во [[уметност]]а и во [[Популарна култура|популарната култура]], како:
* „Стрелиште и гробишта“ - песна во проза на францускиот поет [[Шарл Бодлер]].<ref>Charles Baudelaire, ''Spleen Pariza''. Zgreb: Mladost, 1952, стр. 137-138.</ref>
* „Над отворениот гроб тажните зборуваат“ (''Nad otvorenim grobom tužni zbore'') - песна на хрватскиот писател [[Мирослав Крлежа]].<ref>Miroslav Krleža, ''Lirika''. Sarajevo: Svjetlost, 1966, стр. 79-84.</ref>
* „Закопување на мртвите“ - песна од поемата на [[Томас Стернс Елиот]] „[[Пуста земја]]“ од [[1922]] година.<ref>T. S. Eliot, ''Izabrane pesme''. Beograd: Rad, 1977. Beograd: Rad, 1964, стр. 41-43.</ref>