Импулс (механика): Разлика помеѓу преработките

(popraveni formuli)
Ознаки: Нагледно уредување Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување
Ознаки: Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување
'''* Повеќе честички'''
 
Моментумот на системот на честички е збирот на нивната момента. Ако две честички имаат маса m1 и m2, и брзината v1 и v2, вкупниот импулс е <br />
[[Податотека:4fe17d5389e6формула.svg|лево|безрамка]] <br />
 
На моментот на повеќе од две честички може да се додаде поопшто, со следново:<br />
 
[[Податотека:2555320b4818349формула.svg|лево|безрамка|155x155пкс]]<br />
 
Систем на честички има центар на маса, точка утврдена од страна на пондериран збир од нивните позиции:<br />
[[Податотека:59909600c8dформула.svg|лево|безрамка|449x449px]]<br />
 
Ако сите честички се движат, центарот на масата генерално ќе се движи исто така, (освен ако системот е во чиста ротација околу него). Ако центарот на масата се движи со брзина ''v''<sub>cm</sub>, , моментумот е:<br />
 
[[Податотека:820e8aформула.svg|лево|безрамка|127x127пкс]]<br />
 
Ова е познато како Ојлеров прв закон.
4

уредувања