Импулс (механика): Разлика помеѓу преработките

Додадени 1.783 бајти ,  пред 5 години
нема опис на уредувањето
с (Отстрането уредувањето на Mixvel (разговор), вратено на последната верзија на Bjankuloski06)
Нема опис на уредувањето
Моментум е производот од масата и брзината на еден објек, измерен во килограми – метри вбо секунда. Димензионално е еднаков на импулс, производот од сила и време, измерени во њутон-секунди.Њутновиот втор закон на двожење вели дека промената на линеарниот моментум на тело е еднаков на нето импулсот дејствувајќи на него. На пример тежок камион кој е движи брзо има голем моментум и треба голема сила за да дојде до брзина и би требала слична таква сила зада се запре. Ако камионот бешре полесен или се движеше побавно, тогаш ќе биде потребен помал моментум и затоа ќе биде потребен помал импулс за да започне и да се запре.
'''Импулсот''' <math>\vec{p}</math> (постаро име: '''количество движење'''), '''момент''' или '''залет''' — во [[механика]]та претставува [[физичка величина]] што ја карактеризира мерката на механичкото [[Движење (физика)|движење]] на телата. Во [[Класична механика|класичната механика]], импулсот на телата е еднаков на производот од [[маса]]та <math>m\,</math> на телото (материјалната точка) и неговата [[брзина]] <math>\vec{v}</math>; насоката на импулсот се совпаѓа со насоката на [[вектор]]от на брзината:
Како и брзина, линеарниот моментум е количество вектор, кои поседува насока и големина:
: <math>\vec p=m\vec v</math>.
Единица мерка за импулсот во [[SI]] е [[Килограм|кг]]·[[Метар во секунда|м/с]] (kg·m/s).
 
Каде што Р е три димензионален вектор се наведува дека импулсот наа телото е во три насоки во три димензионален простор, v етри димензионален брзински векторк,ој на телото му дава стапкиа на движење во секоја насока, а m е масата на објектот.
Во најопшт случај, импулсот на некое тело концептуално може да се сфати како настојување на тоа тело да го продолжи движењето во ист правец и насока, доколку на него не дејствува некоја надворешна сила. Во согласност со ова тој е природна последица на [[Њутнови закони|Њутновите закони]] за движењето.
Линеарниот моментум е исто така конзервирано количество, тоа значи дека ако затвборен систем не е под влијание од наадворешни сили, неговиот вкупен импулс не миже да се смени.
Во класичната механика, зачувуањето на линеарен моментум е имплицвиран од страна на Њутновите закони. Тоа исто така држу специјална релативност (изведена формула) и соодветни дефиниции,а (генерализиран) линеарен моментумски закон се држи во електродинамикатга, квантната механика, квантната теориска област и општата релативност. На крај се изразува еден од основните симетрии на просторот и времето, кои од транзиционалната симетрија.
Линеарниот моментум зависи од референтната рамка. Нбљудувачи во различни рамки ќе најдат различни вредности на линеарен моментум на систем. Но секој би набљудувал дека вредноста на линеарниот моментум не се менува со текот на времето доколку системот е изолиран.
Моментумот има насока, како и големина. Величините кои имаат и големина и насоката се познати како векторски величини. Бидејќи моментумот има насока, тој може да се користи за предвидување на резултатите на насоката на предмети по нивното судирање, како и нивната брзина. Подолу, основните својства на импулсот се опишани во една димензија. Векторските равенки се речиси идентични на скаларени равенки.
Една честичка
Моментумот на честичка, традиционално е претставрен со буквата р. Тоа е производ на две величини, масата(m) и брзината(v).
 
Импулсот е конзервирана (зачувана) величина, што значи дека вкупниот импулс на било кој [[изолиран систем]] (систем кој не е под влијание на надворешни сили) не може да се промени.
 
Концептот за импулсот е воведен во класичната механика благодарение на голем број познати мислители и експериментатори, како што се [[Рене Декарт]], [[Галилео Галилеј]], [[Исак Њутн]], [[Готфрид Лајбниц]] и други.
 
Eдиниците на моментумот се производ од масата и брзината. Во SI системот, ако масата е во колограми и брзината е во метри во скеунда тогаш моментумоте во килограми метри/секунда (kg m/s). Во сентиметри-грам-секунди систем на величини. Ако масата е во грами и брзината е во сентиметри во секунда тогаш моментумот е во грам сентименти/секунди (g cm/s).
== Импулс на систем од тела ==
[[Податотека:Billard.JPG|мини|десно|250п|Импулсот на белата топка се пренесува на сите останати топки.]]
=== Во зависност од масата и брзината на телото ===
 
Бидејќи моментумот е вектор, тој има должина и насока.На пример модел од авион кој е 1kg, патува во права линија северно со брзина 1m/s, има моментум од 1 kg m/s бидејќи се мери од земјата.
Во класичната механика, вкупниот импулс на даден систем од тела (или честици) е векторски збир од импулсите на сите поединечни тела во системот:
Повеќе честички
:<math>\vec p= \sum_{i = 1}^n m_i \vec\mathbf{v}_i = m_1 \vec\mathbf{v}_1 + m_2 \vec\mathbf{v}_2 + m_3 \vec\mathbf{v}_3 + ... + m_n \vec\mathbf{v}_n </math>
Моментумот на системот на честички е збирот на нивната момента. Ако две честички имаат маса m1 и m2, и брзината v1 и v2, вкупниот импулс е
каде:
На момента на повеќе од две честички може да се додаде поопшто, со следново:
:<math>\vec p</math> е импулсот на системот
Систем на честички има центар на маса, точка утврдена од страна на пондериран збир од нивните позиции:
:<math> m_i\, </math> е масата на телото i
Ако сите честички се движи, центарот на масата генерално ќе се движиисто така, (освен ако системот е во чиста ротација околу него). Ако центарот на масата се движи со брзина vcm , моментумот е:
:<math>\vec\mathbf{v}_i</math> е брзината на телото i
:<math> n\ </math> е бројот на телата во системот.
 
Ова е познато како Еулеров прв закон.
=== Во врска со силата ===
 
Според [[Втор Њутнов закон|Вториот Њутнов закон]], [[сила]]та е еднаква на промената на импулсот во единица време (прв [[извод]] на импулсот по времето):
: <math>\vec{F} = {\mathrm{d}\vec{p} \over \mathrm{d}t}</math>.
Кога масата на телото е постојана се применува вообичаената равенка за сила (основна равенка на [[Динамика (физика)|динамиката]]), односно <math>\vec{F} = m\vec{a} </math>. Олеснувачка околност е што овој случај е многу чест.
 
Кога системот се наоѓа во рамнотежа, тогаш промената на импулсот во единица време (силата која дејствува на системот) е еднаква на 0, т.е.
<math>\vec{F} = {\mathrm{d}\vec{p} \over \mathrm{d}t}</math> = <math>\ m\vec{a} </math> = 0
 
[[Категорија:Класична механика]]
[[Категорија:Физички величини]]
Анонимен корисник