Топлина: Разлика помеѓу преработките

Додадени 1.658 бајти ,  пред 6 години
Формула
[проверена преработка][непроверена преработка]
сНема опис на уредувањето
(Формула)
<math>m</math>{{Без извори|датум=ноември 2009}}
'''Топлината''' се дефинира како [[енергија]] во преод која се регистрира (чувствува) и пренесува како резултат на температурната разлика. Топлината секогаш поминува од потопло на постудено тело, така што насоката на распространување е одредена со природен закон (вториот закон на [[термодинамика]]та).Топлина е движењето на топлинската енергија од еден предмет со повисока температура на предмет со пониска температура.
 
 
Топлината се пренесува со [[спроведување]], [[струење]] и [[зрачење]].
 
== Формула ==
Формулата за количество топлина е:
 
<math>Q=cmD_t</math>
 
Каде што:
 
<math>m</math> е [[маса]] на телото
 
<math>c</math> е [[специфичен топлински капацитет]] на телото
 
<math>D_t=t_2-t_1</math>, разлика помеѓу температурата на ладење и топлење.
 
== Специфичен топлински капацитет ==
Различни тела се создадени од различни супстанци. Тоа доведува и доведува и до различни топлински особини на различни тела. Затоа, секоја супстанца си има свој специфичен топлински капацитет. Во табелата подолу се дадена топлински капацитети на некои супстанци. Специфичниот топлински капацитет се изразува во J/kgK.
{| class="wikitable sortable"
|+Специфични топлински капацитети на различни супстанци
|Супстанца
|<big>''J/gK''</big>
|<big>''J/kgK''</big>
|-
|Вода
|4,2
|4200
|-
|Мраз
|2,1
|2100
|-
|Алкохол
|2,5
|2500
|-
|Масло за мотори
|1,9
|1900
|-
|Олово
|0,126
|126
|-
|Жива
|0,134
|134
|-
|Железо
|0,42
|420
|-
|Бакар
|0,36
|360
|-
|Стакло
|0,77
|770
|-
|Камен
|0,84
|840
|}
 
[[Категорија:Физика]]
5

уредувања