Разлика помеѓу преработките на „Медитација“

Одземен 5.181 бајт ,  пред 4 години
Одбиени последните 2 промени (од Vasko jovanov) и ја поврати преработката 3357024 на KasparBot
(Одбиени последните 2 промени (од Vasko jovanov) и ја поврати преработката 3357024 на KasparBot)
Зборот медитација има различни значења во различни контексти. Медитацијата се практикува уште од античко време како дел од голем број верски традиции и верувања.<ref>{{cite web|title=Meditation|url=http://vitalwarrior.org/the-program/step-7-meditation/|publisher=vitalwarrior|accessdate=24 July 2013}}</ref> Медитацијата често вклучува внатрешен напор за само-регулирање на умот на некој начин. Медитацијата често се користи за расчистување на умот и олеснување за многу здравствени проблеми, како што се високиот крвен притисок,<ref name=Maxwell>{{cite journal|last1=Rainforth|first1=Maxwell|first2=Robert H.|last2=Schneider|first3=Sanford I.|last3=Nidich|first4=Carolyn|last4=Gaylord-King|first5=John W.|last5=Salerno|first6=James W.|last6=Anderson|title=Stress Reduction Programs in Patients with Elevated Blood Pressure: A Systematic Review and Meta-analysis|date=March 2008|series=NIH Public Access|url=http://www.pubmedcentral.nih.gov/picrender.fcgi?artid=2268875&blobtype=pdf}}</ref> депресијата и анксиозноста. Таа може да се направи седејќи, или на активен начин.
 
Медитацијата може да вклучува генерирање на емоционална состојба со цел анализирање на таа состојба - како лутина, омраза, итн.<ref>{{cite web|title=Different States of Mind|url=http://www.mindmotivations.com/resources/articles/different-states-mind|publisher=Mind Motivation|accessdate=24 July 2013}}</ref> Mедитација, исто така, може да вклучува повторување на мантра и затворање на очите.<ref>{{cite web|title=Mantra Meditation|url=http://www.wildmind.org/mantras|publisher=Wildmind|accessdate=24 July 2013}}</ref> Mантрата е избрана врз основа на нејзината соодветност на медитаторот. Медитацијата има смирувачки ефект и ја насочува свеста навнатре се додека не се постигне чиста свест, опишана како "да се биде буден во внатрешноста, без да се биде свесен за ништо освен самата свест".<ref>{{cite journal | title = Transcendental Meditation. A Revitalization of the American Civil Religion | journal = Archives de sciences sociales des religions | first = Michael | last = Phelan |date=July–September 1979 | volume = 1 | issue = 48}}</ref> Накратко, постојат десетици специфични стилови на медитација, и многу различни типови на активности кои честопати се нарекуваат медитативна практика.<ref name="dozensgs">For descriptions of some of the more prominent approaches, both eastern and western, see Goleman's (1988) ''Meditative Mind'', ISBN 0-87477-833-6 and Shear's (2006) ''Experience of Meditation'', ISBN 978-1-55778-857-3, both listed in this article's bibliography.</ref>
 
====== '''Долгорочна медитација се поврзува со намалена загуба на волуменот на мозокот''' ======
Едно од најновите истражувања [http://journal.frontiersin.org/article/10.3389/fpsyg.2014.01551/full <sup>8</sup>], [http://www.reuters.com/article/us-neuroscience-meditation-brain-psychol-idUSKBN0LK1ZL20150216 <sup>9</sup>] во оваа област испитуваше 50 луѓе кои долгорочно медитирале и 50 контролни субјекти на возраст меѓу 24 и 77 години. Меѓу контролните субјекти зголемувањето на возраста е во корелација со загубата на волумен на мозокот, како што е и очекувано.
 
Тие што медитираат, сепак, помалку страдаат од атрофија на мозокот поврзана со возраста. [http://www.gmanetwork.com/news/story/438788/lifestyle/healthandwellness/long-term-meditation-tied-to-less-brain-loss <sup>10</sup>] Објавено од ГМА вести (GMA News):
 
„Луѓето што медитирале просечно 20 години имаат поголем волумен на мозокот отколку просечен човек...
 
Авторот на истражувањето изјави за Ројтерс Хелт - Ројтерс здравје (Reuters Health) дека тимот на истражувачи очекувал да види повеќе сива маса во одредени региони од мозокот кај луѓето што долгорочно медитирале. „Но, гледаме дека тој ефект е навистина широко распространет низ мозокот.“ – вели д-р Флориан Курт...
 
Мозоците на луѓето што медитираат се појавува дека се подобро зачувани отколку кај просечните луѓе на истата возраст. Покрај тоа, истражувачите беа изненадени што најдоа помала загуба на сива маса поврзана со возраста меѓу мозоците на луѓето што медитираат.“
 
====== '''Како медитацијата ја зголемува продуктивноста''' ======
Експертот за медитација, Емили Флечер, зборува за сличностите меѓу медитацијата и кофеинот. И двата имаат ефект на давање на енергија и зголемување на продуктивноста, но медитацијата го постигнува тоа без несаканите ефекти поврзани со кофеинот. [http://www.yogabody.com/episode-80-meditation-emily-fletcher-stevia/ <sup>11</sup>]
 
Како што објаснува Флечер, кофеинот е хемиски сличен на аденозинот што се произведува во вашиот мозок во текот на денот. Аденозинот ве прави поспани, а кофеинот ефикасно ги блокира рецепторите за аденозин во вашиот мозок, со што не му дозволува на вашиот мозок да увиди колку е изморен.
 
Иако тоа може да не биде штетно само по себе во краток временски период, кофеинот исто стимулира повеќе нервна активност во вашиот мозок, што ги поттикнува вашите надбубрежни жлезди да ослободуваат адреналин, хемиски поврзан со стрес.
 
На крајот (без разлика дали пиете многу кафе или не), останувањето во хронична фаза на „борба или бегство“ што ја создава адреналинот, може да води до голем број на заболувања поврзани со стрес.
 
Од друга страна, медитацијата ви дава енергија и ве прави попродуктивни без поттикнување на адреналинскиот механизам. Според Флечер, медитацијата му обезбедува одмор на вашето тело што е два до пет пати подлабок отколку спиењето.
 
Медитацијата го девозбудува вашиот нервен систем наместо да го возбудува уште повеќе. Тоа го прави поуреден, со што му олеснува на вашиот систем да го ослободи насобраниот стрес. Исто ве прави и попродуктивни.
 
== Наводи ==