Разлика помеѓу преработките на „Филмски жанр“

Додадени 29 бајти ,  пред 4 години
с
нема опис на уредувањето
с
Фиктивните филмови најчесто се категоризирани според нивниот простор, тема, начин и формат {{Fact|date=Февруару 2009}}. '''Просторот''' е средината или околината каде приказната и дејството се случуваат. '''Темата''' се однесува на проблемите и настаните околу кои филмот се врти. '''Начинот''' е емоционалниот тон на филмот. '''Форматот''' се однесува на начинот на кој е снимен филмот (пр., анаморфски екран) или на видот на презентацијата (пр.: [[35 мм]], [[16 мм]] или [[8 мм]]). Друг начин на категоризирање на филмовите е самата публика. Некои филмски теоричари се караат околу тоа дека ниту форматот ниту публиката на се филмскиот жанр.
 
Филмските жанрови често се поделени на повеќе поджанрови, на пример најголемиот дел од филмот се случува во судница и дејството се врти околу нечие судење тогаш велиме дека филмот е [[правна драма]]. Исто така, жанровите можат да бидат така комбинирани за да се добијат таканаречени хирбидни жанрови како мешавината на научнофантастичност и хорор во филмскиот серијал ''Вонземјанин и [[Шин Годзила]]''.
 
== Категоризација на филмски жанрови ==
3

уредувања