Разлика помеѓу преработките на „Готска уметност“

фуој
(Одбиена последната промена (од Стојан122) и ја поврати преработката 3487297 на P.Nedelkovski)
(фуој)
'''Готика'''{{Без илиизвори|датум=ноември '''готска уметност''' претставувала2009}}тставувала [[средновековна уметност]] која опстојувала околу 200 години. Нејзините зачетоци се во [[Франција]], по 12от век, како следбеничка на романтичното движење, се јавува најпрвин во архитектурата прин изработка на катедралите. По 14от век еволуира во нешто што се нарекува Интернационална готика како еден природен стил кој продолжува и во 15от век каде што се пренесува во ренесансната уметност. Примарно готиката наоѓа примена во изработката на скулптурите, витражот, резбарството, фреско-сликарството и манискриптите.
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
 
[[Податотека:Amiens-cathédrale.jpg|десно|мини|300п|Готската катедрала ([[Амијен]])]]
'''Готика''' или '''готска уметност''' претставувала [[средновековна уметност]] која опстојувала околу 200 години. Нејзините зачетоци се во [[Франција]], по 12от век, како следбеничка на романтичното движење, се јавува најпрвин во архитектурата прин изработка на катедралите. По 14от век еволуира во нешто што се нарекува Интернационална готика како еден природен стил кој продолжува и во 15от век каде што се пренесува во ренесансната уметност. Примарно готиката наоѓа примена во изработката на скулптурите, витражот, резбарството, фреско-сликарството и манискриптите.
Преку готската уметност е прикажана една цела приказна преку изработени слики од областа како на христијанството така и навод од него.
Најрани готички дела биле христијанските скулптури, кои се раѓале на ѕидовите на катедралите и манастирите. Христијанската уметност се карактеризирала со прикажани приказни од [[Стариот и Новиот Завет]].
Анонимен корисник