Разлика помеѓу преработките на „Начело на неопределеност“

нема опис на уредувањето
с
{{Во изработка}}
{{Квантна механика}}
'''Принцип на неопределеност''' ('''Хајзенбергов принцип на неопределеност''') збир на математички нееднаквости<ref name=Sen2014>{{Cite journal |last1 = Sen | first1 = D. | title = The uncertainty relations in quantum mechanics | url = http://www.currentscience.ac.in/Volumes/107/02/0203.pdf | journal = Current Science | volume = 107| issue = 2| year = 2014| page = 203-218 }}</ref> кои ја потврдуваат основната граница за прецизноста со која одредени парови на физички подесувања на честичките познати како [[Комплементарност|комплеметарни]] променливи, како [[местоположба]] х и [[Импулс (механика)|импулс]]<nowiki/>от p, не може да бидат определени едновремено.