Разлика помеѓу преработките на „Петерско Езеро“

нема опис на уредувањето
с
'''Петерско Езеро''' ([[грчки јазик|грчки]]: ''Λίμνη Πετρών'', ''Лимни Петрон'') — [[езеро]] во [[Егејска Македонија]], [[Република Грција]], дел од групата на [[Егејски езера|Егејските езера]].
 
Езерото се наоѓа на териториите на [[префектура Лерин]] (Флорина), [[Општина Суровичево]], во северниот дел на котлината [[Острово (област)|Острово]] меѓу два крака на планината [[Ниџе]]. Надморска му висина изнесува 572 метри,а површината околу 12кв.км. Поврзано е со соседното [[Рудничко езероЕзеро]], од кадешто добива вода. Неговите води пак се влеваат во [[Островското езеро]]. На западен брег се наоѓа селото [[Петерско]] (Πέτρες), а во југозападниот [[Суровичево]] (Αμυνταίο).
 
Заедно со [[Островско Езеро|Островското езеро]] сочинуваат екосистем, во кој живеат повеќе од 130 видови птици, цицачи , риби. Овој простор е живеалиште на ретки и загрозени видови птици,од кои само во Петерското езеро повеќе од 90 видови, како ''[[Голем корморан]]''(Phalacrocorax carbo) и ''[[Мал корморан]]''(Phalacrocorax pygmaeus). Гнездат и ''[[Ноќна чапја]]'' (Nycticorax nycticorax ) ''[[Жолта (Гривеста) чапја]]'' (Ardeola ralloides) and ''[[Мала бела (Сребреникава) чапја]]'' (Egretta garzetta)[http://www.ornithologiki.gr/en/sppe/en033.htm]