Феномен на џедаи во пописите: Разлика помеѓу преработките

с
нема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
{{викификација}}
'''Џедај феноменотФеномен на џедаи во пописите''' е движење кое започназапочнато во 2001 година кај одреден број на жители во земјите од англиското говорно подрачје, изјаснувајќи се дека нивната религиозна припадност е џедај[[џедаизам]] или џедај„џедајски витезвитез“ на националниот попис (по квазирелигиозно движење на џедајџедајските витезитевитези во научно-фантастичниотнаучнофантастичниот филм ''[[Војна на ѕвездите]]'').
 
Се верува дека мнозина од самопрогласените [[џедај|џедаи]] се изјасниле така само поради лична забава, да се шегуваат на сметка на владата или во знак на протест против вклучувањето на религиозното прашање на пописите.
Ниедна земја ја нема официјално признаено или прифатено оваа џедајџедајска религија или џедаизмот како официјална религија.
 
== Влијание ==
=== Австралија ===
 
Во пописот во Австралија спроведен во 2001 година повеќе од 70.000 луѓе (0.37%) се изјасниле дека се чувствуваат како дел од џедајџедајското движењетодвижење. Австралиското Биро за статистика издал официјално соопштение во медиумите, за возврат на големиот интерес кој го покренала оваа тема. Бирото даде одговор на прашањата поврзани со џедајџедајската религијатарелигија објавувајќи дека тие податоци се класифицирани и дека ќе се сместат во графата на “неодлучни” и изјаснувајќи ја потребата за сериозно разгледување како ќе се одразат случаите врз општеството кога некој дава лажни изјави пред пописната комисија.
 
Портпаролот на Бирото изјавил дека понатамошните анализи на пописот се превземени за да се одвојат пописните листови во кои имаат изјаснето за таква припадност. Бирото смета дека не постои нумеричка вредност која одредува една религија, но мора да постои систем на верувања или филозофија, како и некоја форма на институција или организациона структура.
Пописот од 2006 година забележал 58.053 луѓе кои се чувствуваат како џедаи. Во пописот од 2011 година, бројот на припадници на овој ред ја одржувал бројката од претходниот попис и изнесувал 65.000.
 
ЏедајЏедајскиот феноменотфеномен на пописите го привлекол вниманието на социологот за религии Адам Посамаи кој за ова прашање се изјаснил во неговата книга “Религијата и популарната култура – хиперреалниот завет”. Истражувањата на Посамаи го сместил џедаизмот во редот на специфична методологиска класификација (хиперреална религија) и се обидел да укаже на нетолерантноста која била присутна на австралискиот континент кон формирање на нова религија.
 
Пописот од 2006 година доведе до ситуација во која граѓаните кои се изјасниле дека припаѓаат во џедајџедајската групатагрупа ќе бидат казнети поради давање на лажни информации. Оваа одлука на Бирото за разлика од претходните ги направи да бидат посмирени околу пописот од 2001 година бидејќи никој не бил законски гонет во последните 15 години.
Формата на пописот е строго доверлива, и бидејќи беше отстранета првата страница која ги содржи деталите на граѓанинот, невозможно е владата на Австралија да ги гони законски поради давање на лажни информации, бидејќи ако го направат тоа тие самите ќе го прекршат законот за приватност.
 
=== Канада ===
 
Во пописот од 2001 година, 21.000 канаѓани се изјаснија дека нивната религија е џедајџедаизам. За овој податок биле известени од страна на канцеларијата на Премиерот, кој причината за оваа појава ја посочуваат премногу обемниот пописен лист кој изнесувал 40 страници, па одредени граѓани се обиделе да го употребат хуморот за да укажат на оваа работа.
 
=== Република Чешка ===
 
Прелиминарните резултати од пописот од 2011 година укажале дека 15.070 граѓани го одговориле необврзувачкото прашање дека припаѓаат на џедајџедајската религијатарелигија, а чешката Канцеларијата за статистика ја опишала како религија на моралните вредности на џедајџедајските витезитевитези. Канцеларијата напомена дека ова е светски феномен. Бидејќи во пописот од 2011 година било задолжително да се одговори за религиската припадност, а за ова прашање се изјасниле многумина, вкупната бројка на џедаи не е вештачки направена бидејќи не се пројавил интерес и немало развиено свест непосредно пред пописот дека постои ова движење за да се изјаснуваат. Од друга страна многумина охрабруваа други луѓе за да зборуваат на оваа тема, медиумите да и посветат внимание на оваа религија и резултатите од пописот од 2011 година, веројатно биле како форма на протест. Највисокиот број на џедаи кои биле запишани живееле во Прага.
 
=== Ирска ===
 
Во мај 2012 година по прегледот на пописот од 2011, Комисијата за јавни пресметки, како дел од Претставничката Палата на Ирска, испратил барање до Централната канцеларијата за статистика да ја истражи компетентноста на граѓаните кои давале свои одговори на поставуваното прашање, изјаснувајќи се за припадник на џедај религијатаџедаизмот. Одговорот бил дека тие можат да ја кажат бројката на луѓе кои вака се изјасниле, но тие нема да го сторат тоа.
 
=== Црна Гора ===
 
Во пописот од 2011 година во Црна Гора, група на млади луѓе се деклариралеизјасниле како џедаи на прашањето за нивната етничка припадност, мислејќи дека тоа прашање денес не треба да претставува проблем.
 
=== Нов Зеланд ===
 
Во пописот од 2001 година околу 53.000 луѓе се изјасниле дека се џедаи. Нов Зеланд имала најбројна популација на џедајџедајски верници по глава на жител од било која друга држава во светот, со процентуално учество од 1,5% кое изјавило дека нивната религиозна припадност е џедајџедаизам. Било потврдено дека Дунедин се смета град кој има најбројно население изјаснето за џедајџедаи по глава на жител. Државниот завод за статистика на Нов Зеланд се изјаснил по ова прашање дека одговорите нема да ги брои за важечки. Доколку би биле сместени во графата на важечки оваа религија би била втора по големина во Нов Зеланд. Процентот на религиска припадност се движел вака:
*христијанска: 58,9%;
*не се изјасниле (атеисти): 29,6%;
*одбиле да одговорат: 6,9%;
*џедајџедаизам: 1,5%;
*будизам: 1,2%;
*хиндуизам: 1,2%.
Во пописот спроведен пет години подоцна можел да се воочи пад во бројноста на џедајџедајското населениетонаселение, со само 20.000 луѓе во 2006 година изјаснувајќи се како такви. Непознато е дали бројката продолжила да опаѓа до есената за време на пописот во 2011 година, бидејќи пописот не бил завршен поради земјотрес во Кристчрч.
 
=== Велика Британија ===
 
Во Англија и Велс 390.127 граѓани (околу 0.8%) во пописот од 2001 година се изјасниле дека нивната религија е џедајствоџедаизмот, надминувајќи ги сикизмот, јудаизмот и будизмот со што станала четвртата по големина религиска група во земјата. Во пописот од 2001 година 2,6% од популацијата на Брајтон тврдеа дека се џедаи. Процентуалната застапеност оди вака:
*христијани: 70,0%;
*атеисти: 14,7%;
Во Шкотска во пописот од 2001 година 14.052 тврделе дека се џедајски следбеници (14.014 како џедаи, 24 во редот на џедаите и 14 во редот на сит), а 2.733 граѓани тврделе дека таа религија била во нивното учење и практикување (2.682 како џедаи, 36 во редот на џедаите и 15 во редот на темната страна). Пропорционално тука луѓето кои се изјаснувале како џедаи се во помал број, околу 0.277% во Шкотска отколку во Англија и Велс.
 
Во април 2009 година, во Страчклајд, осуммина полицајци се изјасниле дека се чувствуваат припадници на џедај религијатаџедаизмот. Деталите од случајот се држат во тајност поради законот за приватни податоци.
 
== Критики ==