Феномен на џедаи во пописите: Разлика помеѓу преработките

с
=== Велика Британија ===
 
Во Англија и Велс 390.127 граѓани (околу 0.8%) во пописот од 2001 година се изјасниле дека нивната религија е џедајџедајство, надминувајќи ги сикизмот, јудаизмот и будизмот со што станала четвртата по големина религиска група во земјата. Во пописот од 2001 година 2,6% од популацијата на Брајтон тврдеа дека се џедаи. Процентуалната застапеност оди вака:
*христијани: 70.,0%;
*атеисти: 14.,7%;
*одбиле да се изјаснат: 7.,8%;
*муслимани: 3.,1%;
*хиндусихиндуисти: 2.,1%;
*џедајџедаи: 0.,7%.
Било потврдено дека според пописот на граѓаните кои дале таков одговор нема да бидат казнети. Овој одговор бил темелен на законот за попис од 2000 година, со измени на членот 8 на законот за попис од 2000 година кој налагал ниедна личност да не биде одговорна пред законот ако одбие да одговори или даде свое мислење за религиското видување. Оваа промена на законот беше направена од страна на амандманот за закон за попис и нејзините регулативи од 2000 година.
 
ЏедајЏедајската религијатарелигија доби свое место во Велика Британија во Канцеларијата за обработка на податоците, со реден број 896. Официјалните податоци од Службата за национална статистика кажуваат дека постојат граѓани кои се изјаснуваат како дел од оваа религија, но ова не значи дека оваа религија добила статус на официјална религија. Џон Пулинџер, директорот на известување и анализа на пописот, изјавил дека оние граѓани кои немале намера да ги изјаснат своите религиски верувања, се изјасниле како џедајџедајски верници само за да внесат поголем квалитет на пописот (да биде поразновиден). Службата за национална статистика откри дека нивната вкупна бројка изнесува 390.000 џедаи.
 
Во јуни 2005 година, Џејми Рид, новоизбраниот пратеник од редовите на лабуристите за Коупленд и Камбрија, се изјаснил самиот дека е џедај уште при првиот говор кој го одржал како новоизбран пратеник. Изјавата, која започнала дебата поради предлогот законот против религиска омраза, била потврдена како шега наместо за сериозна изјава на неговите религозни гледишта. Без разлика, во текот нас расправата околу предлогот за новиот закон, пратеникот од конзервативците Доминик Грив побарал џедајџедајските витезитевитези да се изостават од заштита на овој закон. Слично на ова, во април 2006 година, Едвард Лиг, член на конзервативците од Гаинсбороу, во текот на расправата во Комитетот за образование побарал дозвола за да постави училиште за џедајџедајски витези.
 
На 16. ноември 2006 година, на светскиот ден на толеранцијата, два џедаја доставиле протестно писмо до официјалните претставници на ОН за нивно признавање. Тие барале да се смени името во “Светски ден на меѓуѕвездена толеранција” и ги изнеле бројките од пописот извршен во 2001 година кој покажува дека 390.000 граѓани во Англија и Велс се изјасниле како џедаи.
==== Шкоткса ====
 
Во Шкотска во пописот од 2001 година 14.052 тврделе дека се џедајџедајски следбеници (14.014 како џедаи, 24 во редот на џедаите и 14 во редот на сит), а 2.733 граѓани тврделе дека таа религија била во нивното учење и практикување (2.682 како џедаи, 36 во редот на џедаите и 15 во редот на темната страна). Пропорционално тука луѓето кои се изјаснувале како џедајџедаи се во помал број, околу 0.277% во Шкотска отколку во Англија и Велс.
 
Во април 2009 година, во Страчклајд, осуммина полицајци се изјасниле дека се чувствуваат припадници на џедај религијата. Деталите од случајот се држат во тајност поради законот за приватни податоци.