Разлика помеѓу преработките на „Ислам“

Одземени 2 бајти ,  пред 4 години
с
нема опис на уредувањето
(поправка на правопис - не можат)
с
:''„(е) Создател на небесата и Земјата! И од вас Он парови создаде и о ддобитокот парови создаде: За да ве множи, секако! Нему не Му е ништо слично. Он е Слушач и Гледач“ (42:11).
 
Имплицитната употреба на [[одреден член|одредениот член]] во зборот ''Алах'' лингвистички назначува божествено едноштво. Муслиманите веруваат дека Богот кого го слават е истиот Јудео-Христијанскијудеохристијански Богбог, т.е. Аврамовиот Богбог. Меѓутоа, муслиманите не веруваат во христијанскиот концепт на Божјето тројство бидејќи за нив ова е елемент на [[политеизам]]. Цитат од Куранот
[[сура]] [[Ен-Ниса]](4) :171:
 
:„''О следбеници на Книгата, не претерувајте во верата ваша, и за Алах само вистина зборувајте! Месих, Иса<ref>[[Исус]]</ref>, синот на Мерјем, е пејгамбер<ref>[[Пророк]]</ref> Алахов, Зборот Негов, кој Он го фрли во Мерјем<ref>[[Дева Марија]]</ref>, Дух од него. Епа верувајте во Алах и пејгамберите Негови, и не велете, „Троица“. Престанете, тоа е подобро за вас. Алах, навистина, е еден Бог. Нека е славен Он! Зарем Он да има дете? Сѐ што е на небесата и на Земјата е - Алахово. А Алах, секако, е Доволен Закрилник.“''
 
Во исламот не се дозволени визуелни слики на Бог, зошто тоа може да доведе до [[идолопоклонство]]. Таквиот [[аниконизам]] може да се најде и кај Јудео-Христијанскатајудеохристијанската теологија.
 
== Куранот ==
Локални исламски заедници можат да исклучуваат членови кои ги сметаат за [[апостаза|одметници]] и [[богохулство|богохулници]]. Во државите со исламски закон, одметништвото и богохулството се сметаат за сериозно кривични дела против државата и секокогаш се казнуваат со смрт.
 
=== Исламот со христианството и јудеизмотјудаизмот ===
Во Куранот постојат заповеди да се почитуваат сите други религии, но за време на војна, бара луѓето да се борат против и да ги покорат неверниците: „истерувајте ги отаде од каде тие ве истеруваат“ (Куран 2:191). Некои муслимани ги почитувале евреите и христијаните како сроднци, т.е. како „луѓе на Книгата“ (монотеисти, следбеници на [[Аврамски религии|аврамските религии]]), додека други ги презирале како отпадници од монотеизмот и расипници на сопствените свети книги. Во разни времиња и простори, исламските заедници биле и толерантни и нетолерантни.