Разлика помеѓу преработките на „Кралство Македонија“

Одбиени последните 5 промени (од Sashko1999) и ја поврати преработката 3309059 на Bjankuloski06
(Одбиени последните 5 промени (од Sashko1999) и ја поврати преработката 3309059 на Bjankuloski06)
|footnotes =
}}
'''Кралството Македонија''' или '''Македон''' — кралство на античкитеМакедонците Македонциво античко време кое во својот зародиш се простирало на просторот во северозападниот дел на денешна [[Грција]], <ref name=britannica>{{цитирана веб страница|url=http://www.britannica.com/EBchecked/topic/354266/Macedonia|title=Macedonia|date=2008|work=[[Encyclopædia Britannica]]|publisher=Encyclopædia Britannica Online|accessdate=3 ноември 2008}}</ref>, во античко време областа [[Орестида]] (главен центар бил градот Аргос Орестикон, отука Аргеадска династија). Кралството на запад се граничело со [[Епир (античка држава)|Епир]], со [[Дарданија]] <ref>Историја ан Аргеадите, Наде Проева, Скопје, 2004</ref> на север , на исток со [[Тракија]], а на југ со [[Тесалија]].
 
[[Податотека:Macedonian Kingdom.jpg|thumb|250px|десно|Карта на Македонското Кралство]]
[[Податотека:Ancient Macedonian Symbol.jpg|thumb|250px|Македонското шеснаесет-зрачно сонце со кралската розета во сончевата топка, македонски симбол]]
 
Подоцна античко-македонскотоМакедонското кралствоКралство станало најмоќната држава на светот кога [[Александар Македонски]] го освоил речиси целиот познат свет во тоа време и со тоа го започнал македонскиот период на светската историја. По неговата смрт започнува борбата на [[дијадоси]]те за контрола врз Македонската Империја, која резултирала со распад на империјата и формирање на неколку империи наследнички со кои владееле античко-македонски династии.
 
== Македонски династии ==
{{main|Аргеадска династија}}
 
'''Аргеадската династија''' била династија на кралеви основоположници на античко-македонскотоМакедонското кралствоКралство. Започнувајќи од митолошкиот крал [[Каран]] па до славниот [[Филип II Македонски]] кој успеал да го зајакне античко-македонскотоМакедонското кралствоКралство, и славниот [[Александар Македонски]] кој ја формирал [[Македонската Империја]].
 
По неочекуваната смрт на Александар Македонски, започнува периодот на војните на [[дијадоси]]те кои доведуваат до распад на Македонската Империја и формирање на империи наследнички кои биле владеени од династии формирани од генералите во војската на Александар Македонски.