Разлика помеѓу преработките на „Македонска Империја“

нема опис на уредувањето
'''МакедонскатаАнтичко-македонската империја''' — империја која ја создал [[Александар Македонски]] (356–323 гпне). Империјата владеела не само со територијата на првобитното [[Македонско Кралство]] туку и со централните градови-држави во античка Грција, и со териториите на покорената [[Персиска империја]], вклучувајќи ги и [[Египет]] и земјите од далечниот исток, се до [[Индија]]. Стилот на владеење на [[Александар Македонски]] со освоените територии придонел за ширење на [[хеленистичката култура]] низ Македонска империја. Македонската империја по смртта на [[Александар Македонски]] после војната на [[дијадосите]] била поделена на повеќе империи-наследнички.
 
== Империи-наследнички ==
3.692

уредувања