Дмитриј Иванович Менделеев: Разлика помеѓу преработките

огрешка со насловот
(embed {{Нормативна контрола}} with wikidata information)
(огрешка со насловот)
Во чест на неговите заслуги, на [[Месечина|Месечината]] има кратер што го носи неговото име, а 101. елемент во Периодичниот систем,откриен во [[1955]] година, го носи неговото име - "менделевиум".
 
[[Податотека:Mendelejevs periodiska system 1871.png|мини|лево|500п|Периоден систем на Менделеев од 1871 година|врска=%D0%9F%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%B0:Mendelejevs_periodiska_system_1871.png]]
 
== Живот ==
Во чест на неговите заслуги, на [[Месечина|Месечината]] има кратер што го носи неговото име, а 101. елемент во Периодичниот систем,откриен во [[1955]] година, го носи неговото име - "менделевиум".
 
[[Податотека:Mendelejevs periodiska system 1871.png|мини|лево|500п|Периоден систем на Менделеев од 1871 година|врска=%D0%9F%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%B0:Mendelejevs_periodiska_system_1871.png]]
 
== Менделеев како економист ==
Менделеев започнал да се интересира за економските прашања прилично доцна, во петтата деценија од животот, кога почнал да ги истражува темите поврзани со руските региони. Тој бил член на Слободното економско општество и често патувал низ Русија, САД и Западна Европа, посетувајќи фабрики и индустриски саеми. Собирајќи податоци, тој создал програма за развој на Русија, заснована на индустријата наместо земјоделството, поради што трпел остри критики, т.е. неговите противници го обвинувале за нарушување на руската традиција. Сепак, до крајот на 1890 година, тој успеал да се наметне како еден од водечките економски авторитети во Русија.<ref>"Идеалната формула на вотката е на Менделеев", ''Дневник'', година XVIII, број 5367, петок, 17 јануари 2014, стр. 22.</ref>
 
== Менделеев и воткатаКозата ==
Како дел од своите хемиски истражувања, Менделеев е заслужен и за развојот на [[Формула|формулата]] за изработка на популарниот руски [[алкохолен пијалок]] - [[Вотка|вотката]]. Така, тој ги надгледувал стандардите за производство на вотката "емпаер" и своите истражувања во оваа област подоцна ги употребил како дел до докторската дисертација, под наслов "Комбинирајќи ги алкохолите со вода".<ref>"Идеалната формула на вотката е на Менделеев", ''Дневник'', година XVIII, број 5367, петок, 17 јануари 2014, стр. 22.</ref>
 
Анонимен корисник