Разлика помеѓу преработките на „Физичка величина“

с
Отстрането уредувањето на 77.28.13.229 (разговор), вратено на последната верзија на Македонец
Ознака: Уредување од мобилен извршник
с (Отстрането уредувањето на 77.28.13.229 (разговор), вратено на последната верзија на Македонец)
[[Податотека:Messschieber.jpg|мини|десно|250п|[[Шублер]]от е направа за мерење на физичката величина [[должина]], единица мерка е [[милиметар]].]]
 
ФИЗИЧКА'''Физичката ВЕЛИЧИНАвеличина''' — количествена карактеристика на еден објект или појава во [[физика]]та, или, пак, резултат од некое мерење. Се изразува како производ од бројната вредност {M} и [[Единица мерка|мерната единица]] [M]
 
:::<math>M=\{M\}\;[M]</math>
:W — е ознаката за [[ват]], единица за моќност.
 
Во овој случај, под „мерење“ се подразбира процедура, при која на физичката величина ѝ се придава бројна вредност, при што се прави споредба со соодветна на неа вредност, означена како стандардна ([[прамерка]] или [[еталон]]). Поради ова, многу е важно да се установат стандардните вредности на основните физички величини. Тоа може да биде по различни начини и прифаќањето на еден начин е прашање на согласност. Списокот од стандардни вредности се нарекува [[систем на мерни единици]].
 
== Видови физички величини ==