Разлика помеѓу преработките на „Алберт Ајнштајн“

дополнување
(дополнување)
Во огромниот број на придонеси на Ајнштајн кон [[физика]]та се вбројува неговата [[специјална теорија на релативноста]], која ги споила [[механика]]та и [[електромагнетизам|електромагнетизмот]], и неговата [[општа теорија на релативноста]], која ја проширила [[теорија на релативност|теоријата на релативноста]] за нерамномерното движење, создавајќи нова теорија на [[гравитација]]. Има бројни придонеси во полињата на [[физичка космологија|релативистичка космологија]], [[капиларна акција]], [[критична опалесценција]], [[класична физика|класични проблеми]] на [[статистичка механика|статистичката механика]] и нивната примена во [[Квантна теорија|квантната теорија]], објаснување на [[Брауново движење|брауновото движење]] на [[молекул]]ите, [[веројатност]]и на [[транзициско правило|атомската транзиција]], квантната теорија на [[едноатомски гас]]ови, [[термодинамика|термодинамичките]] својства на [[светлина]]та со ниско ниво на [[радијација]] (со што ги дава темелите на теоријата на [[фотон]]и), теорија за радијација вклучувајќи [[стимулирана емисија]], концептот на [[Класична теорија на унифицирани полиња|теоријата на унифицирани полиња]] и придонеси кон физичката геометризација.
 
Ајнштајн објавил преку 300 научни и над 150 ненаучни дела.<ref>{{цитирана книга | author = Пол Артур Шилп, уредувач | year = 1951 | title = Albert Einstein: Philosopher-Scientist, Volume II | publisher = Harper and Brothers Publishers (Harper Torchbook едиција) | location = Њујорк | pages = стр. 730–746}} Во неговите ненаучни трудови се вклучуваат: ''За ционизмот: Говори и предавања од проф. Алберт Ајнштајн'' (1930), „Зошто војна?“ (1933, коавтор со [[Сигмунд Фројд]]), ''Светот според мене'' (1934), ''Од моите подоцнежни години'' (1950) и научна книга за општата читателска публика, ''Еволуцијата на физиката'' (1948, коавтор со Леополд Инфелд).</ref><ref>{{цитирана веб страница|url=http://nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/1921/einstein-bio.html|title=Алберт Ајнштајн, биографија|accessdate=[[7 март]] [[2007]]|publisher=Нобелова Фондација}}</ref> Има статус на славностслава во заедницата на физиката,<ref>{{цитирана веб страница|url=http://physicsworld.com/cws/article/print/851|title=Физиката: минато, денес, иднина|accessdate=[[27 ноември]] [[2007]]|author= Дурани, Матин|publisher=Physics World}}</ref> а магазинот ''[[Тајм]]'' во 1999 го именува како „Личност на векот“. Во пошироката култура, името „Ајнштајн“ стана синоним на генијалност.
 
== Младост и образование ==
 
== Политички погледи ==
Ајнштајн себеси се сметашесметал за [[пацифизам|пацифист]] и [[хуманизам|хуманист]], а кон крајот на животот и за [[демократски социјализам|демократски социјалист]]. Особено изразен бешебил неговиот пацифизам, при што Ајнштајн посебно ги почитувашепочитувал погледите на [[Махатма Ганди]].
 
Познато е неговото залагање за одбрана на [[човекови права|човековите права]], кое особено дојдедошло до израз за време на [[макартизам|макартизмот]] во [[САД]]. Кога истакнатиот црнечки лидер [[В. Е. Б. Дибуа]] бешебил обвинет дека е комунистички шпион, Ајнштајн сам се пријавувапријавил за сведочи во негова корист. Во таа прилика, Ајнштајн изјавуваизјавил: „Расизмот е најголема болест на Америка.“ По објавата на Ајнштајн дека ќе сведочи во одбрана на Дибуа, обвинението против него ебило повлечено.
 
Најконтроверзен е ставот на Ајнштајн кон [[атомска бомба|атомската бомба]]. Непосредно пред почетокот на [[Втора светска војна|Втората Светска Војна]], на [[2 август]] [[1939]] година Ајнштајн му пишуванапишал писмо на американскиот претседател [[Френклин Рузвелт]], поттикнувајќи го да започне истражувања за пронаоѓање на нуклеарно оружје. Сепак, подоцна Ајнштајн се спротивставуваспротивставил на употребата на нуклеарното оружје и не учествуваучествувал во [[Проект Менхетен|проектот за создавање на атомска бомба]]. По војната, Ајнштајн се промовирапромовирал како еден од најголемите критичари на нуклеарното оружје.
 
Ајнштајн бил и приврзаник на [[ционизам|ционизмот]]. Во [[1952]] новосоздадената [[Израел|Држава Израел]] му понудувапонудила да стане втор претседател на земјата, но Ајнштајн ја одбиваодбил понудата, тврдејќи дека не поседува доволно способности за справување со луѓе.
 
==Занимливости==
По [[смрт]]та на Ајншатјн, за време на аутопсијата му биле извадени [[мозок]]от и очите, при што во [[1955]] година [[очи]]те му биле предадени на неговиот личен [[Офталмологија|офталмолог]] Хенри Абрамс, кој ги чувал до [[2009]] година. Потоа, тие се чувале во сеф во [[Њујорк]].<ref>„Окото на Ајнштајн и средниот прст на Галилеј се чуваат како музејски експонати“, ''Дневник'', година XIX, број 5874, петок, 25 септември 2015, стр. 22-23.</ref>
== Наводи ==
{{reflist|2}}