Разлика помеѓу преработките на „Шпанска граѓанска војна“

нема опис на уредувањето
[[Податотека:Spas Bandzov-Ohrid.jpg|мини|десно|200п|Биста на Спас Банџов во Охрид]]
[[File:Cvetko Uzunovski vo Resen.jpg|thumb|лево|Биста на Цветко Узуновски во Ресен]]
На страната на Републиката се бореле и 137 Македонци,<ref>„Македонска енциклопедија“, МАНУ, Скопје, 2009, 898 стр.</ref><ref>[http://star.utrinski.com.mk/?pbroj=2145&pr=7&stID=74068 Орде Иваноски „Во Шпанија светот ја бранеше демократијата“], „Утрински весник“, 31 јули 2006.</ref> од трите делови на Македонија и од дијаспората. Тие во Шпанија доаѓале од Македонија, но и од Франција, Канада, САД, Советскиот Сојуз, Аргентина, Белгија, Албанија, Панама и други земји. Помеѓу попознатите се:<ref>[http://www.marxists.org/makedonski/istorija/spanija/makedonski_spanci.htm Македонци учесници во Шпанската граѓанска војна]</ref> [[Алексо Демниевски - Бауман]], [[Цветко Узуновски]], [[Ганчо Хаџипанзов]], [[Елисие Поповски]] и [[Кирил Ќамилов]]. Останати македонски шпански борци се: [[Спас Банџов]], [[Трајко Мишковски]], [[Иван Дојчинов]], [[Боро Поцков]], [[Урфи Аголи]], [[Трифун Бузев]], [[Тане Наумов]], Димитар Тодоров, ПетарБорис КалевАтков, БорисВладимир АтковАрсовски, ИлијаАнгел ЈотовДимов, ПанајотПетар ЈотовКалев, ВладимирИлија АрсовскиЈотов, АнгелПанајот ДимовЈотов, Андреј Колешинов, Григор Атанасовски и други. Македонци - шпански борци имало и од иселеништвото. Помеѓу македонските иселеници кои се бореле на страната на Шпанската република биле и: [[Вангел Темелковски]], [[Панајот Хаџиев]], Димитар Тотев, Ламбро Марковски, Желеско Рачев, Џорџ Пол, Димитар Бузев, Мајк Белов, Џан Томсон и други.
 
Македонските доброволци учествувале речиси на сите главни фронтови и герилата во Валенсија, Арагон, Мадрид, Каталонија, Харама, Кордоба, Брунете, Мадрид и на други места. На воените боишта животите ги положија 65 Македонци, околу половина од вкупниот број борци.<ref>Владимир Картов „КПЈ во Македонија и Шпанската граѓанска војна“ во „Историја“, 1986, бр. 1, 113 стр.</ref><ref>[http://star.utrinski.com.mk/?pbroj=2145&pr=7&stID=74068 Орде Иваноски „Во Шпанија светот ја бранеше демократијата“]</ref>
== Надворешни врски ==
* [http://www.marxists.org/makedonski/istorija/spanija/index.htm Македонска архива за Шпанската граѓанска војна и револуција]
* [httphttps://levica.mk/wp-content/uploads/2016/0709/Spanska-graganska-vojna-ZA-WEB.pdf Здравко Савески, Здравко Стојкоски „Но пасаран: учеството на борците од Македонија во Шпанската граѓанска војна“., Левица, 2016]
* [https://www.anarhisticka-biblioteka.org/library/edi-konlon-shpanskata-gradjanska-vojna Еди Конлон „Шпанската граѓанска војна: анархизам на дело“]
* [http://okno.mk/taxonomy/term/14187 Текстови на „Окно“ за Шпанската граѓанска војна]
* [http://lenka.mk/1520/mujeres-libres/#.V3S8ydJ96t8 Ајлин О’Карол:, Mujeres„Mujeres libres: Женското анархистичко движење во текот на Шпанската граѓанска војна.војна“, Движење за социјална правда „Ленка“]
* [http://crnblok.blogspot.mk/2013/04/1936-1939.html Дес Мекарон:, Колективите„Колективите за време на Шпанската револуција (1936-1939).“, Црн блок]
* [http://www.isi.mod.gov.rs/docs/sr/vig_feb_2008_print.pdf Август Лешник, „Југословенските интербригадисти во Шпанија“ во „Војно-историјски гласник“, бр. 1-2/2007, 21-49 стр.] (српски)
 
 
6.339

уредувања