Разлика помеѓу преработките на „Риби“

Додадени 703 бајти ,  пред 3 години
(поправка на правопис - не можат)
Прв орган од системот за варење кај рибите, со кој ја зема храната, е уснатапразнина. Устата кај рибите се состои од горна неподвижна вилица на која често се наоѓаат мустачиња (пипала), што им служат како сетило за допир и им помагаат во барањето на храната; долна подвижна вилица, на која кај некои риби имаат заби и служат за прифаќање на пленот, но не и за ситнење на храната. Потоа следува грло (голтка) во кое со помош на жабрените заби се ситни храната. Од грлото храната се внесува преку хранопроводот во желудникот каде се ситни и вари. Желудникот продолжува во средно - тенко црево каде се доварува храната со помош на цревните сокови и соковите од црниот дроб (жолчни сокови). Тенкото црево продолжува во задно црево кое завршува со анален отвор.
Рибите најчесто се сештојади, но има и риби кои се хранат со месо, а тоа се рскавичните риби.
 
==Рибите како тема во уметноста и популарната култура==
Рибите се јавуваат како тема во повеќе дела од уметноста и популарната култура, како:
„Шапка од рибја кожа“ (''Шешир од рибље коже: љубавна прича'') - кус [[роман]] на српскиот писател [[Милорад Павиќ]] од [[1996]] година.<ref>Милорад Павић, ''Шешир од рибље коже: љубавна прича''. Београд: Издавачка кућа „Драганић“, 1996.</ref>
 
== Наводи ==
{{наводи}}
 
{{Нормативна контрола}}