Разлика помеѓу преработките на „Акцент во македонскиот јазик“

с
Отстрането уредувањето на 85.30.125.26 (разговор), вратено на последната верзија на Виолетова
Ознаки: Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување
с (Отстрането уредувањето на 85.30.125.26 (разговор), вратено на последната верзија на Виолетова)
'''Акцент''' ([[латински]]: ''accentus, потпевнување'') или '''нагласок''' — изделување на еден слог од зборот со помош на одредени фонетски средства како што се сила на издишаната воздушна струја, висина на тонот или квалитетот на гласот. Акцентот ги засега самогласките како гласови со најголема звучност и како основа на слогот.{{нав|Општа}} Во зависност од видот на изделената единица, било да е слог, збор или реченица, акцентот може да биде зборовен или ''слоговен'' и реченички или ''фразеолошки''. {{нав|Општа}}
'''Акцент''' ([[латински]]: ''accentus, потпевнување'') или '''нагласок''' е нагласување на еден слог од зборот ,
со помош на одредени фонетски средства како што се сила на издишаната воздушна струја, висина на тонот или квалитетот на гласот. Акцентот ги засега самогласките како гласови со најголема звучност и како основа на слогот.{{нав|Општа}} Во зависност од видот на изделената единица, било да е слог, збор или реченица, акцентот може да биде зборовен или ''слоговен'' и реченички или ''фразеолошки''. {{нав|Општа}}
Како на пример дрво.
 
==Општи карактеристики==