Разлика помеѓу преработките на „Грегоријански календар“

поправка на правопис
(embed {{Нормативна контрола}} with wikidata information)
(поправка на правопис)
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
'''Грегоријанскиот календар''' е [[календар]] кој денеска се користи во [[Европа]], поранешните европски колонии како и поголемиот дел од светот. Тој е модификација на [[Јулијански календар|Јулијанскиотjулијанскиот календар]], и првпат бил предложен од [[Неапол|неаполскиот]] [[доктор по медицина|доктор]] [[Алојзиј Лилиј]], а бил прифатен со декрет на папата[[папа]]та [[Папа Григур XIII|Григур XIII]], по кого е и наречен.
 
Кога стапил насилана сила во [[1582]] година, биле избришани 10 дена од сончевата [[година]]. Така последен ден од [[Јулијански календар|Јулијанскиотјулијанскиот календар]] бил [[4 октомври]] [[1582]], а прв ден од Грегоријанскиотгрегоријанскиот календар бил [[15 октомври]] [[1582]] година.
 
== Месеци во годината ==
Годината во Грегоријанскиотгрегоријанскиот календар е поделена на 12 месеци[[месец]]и:
{| table border="1" cellpadding="2" cellspacing="0"
! Бр. || Име || Денови
|}
 
Лесен начин да се запамти колку деновидена има даден месец е да се стиснат двете раце во тупаници и да се доближат една со друга кај палците. Потоа се бројат коските и вдлабнатините меѓу прстите. Почнувајќи, од коската на малиот прст на левата рака, се набројуваат месеците од Јануаријануари. Броејќи коска, вдлабнатина, коска, вдлабнатина сесè до Декемвридекември. Коските преставуваатпретставуваат месеци со 31 ден, вдлабнатините преставуваатпретставуваат месеци со 30 деновидена (со исклучок на февруари).
 
== Седмици и денови ==
Грегоријанскиот календар е сончев календар, зависи од вртењето на [[Земја]]та околу [[Сонце]]то. Според грегоријанскиот календар секоја година има 365,2425 деновидена, секој ден 24 часа, секој час 60 минути, секоја [[минута]] 60 секунди.
 
Период од седум деновидена се нарекува седмица. Деновите од седмицата се:
 
{| table border="1" cellpadding="2" cellspacing="0"
 
== Усвојување на државно ниво ==
Во прво време, бидејќи Папата[[папа]]та нема световна власт освен во Папскатапапската држава/ ([[Ватикан]]), Грегоријанскиотгрегоријанскиот календар важел само за [[Римокатоличката црква]]. Во текот на првите децении по воведувањето прво го прифатиле државите во кои католичкото [[христијанство]] било официјална [[религија]], додека протестантските држави и заедници го игнорирале или одбивале. Повеќето земји од [[Западна Европа]], нивните колонии и државите кои произлегле од нив го имале прифатено календарот до средината на XVII век. [[Јапонија]] го прифатила во 1873 година, [[Кореја]] во 1895 г., а [[Кина]] во 1912 г. Во [[Советски Сојуз|Советскиот Сојуз]] е прифатен во 1918 година, а последна европска земја што го прифатила била [[Грција[[ во 1923 г.
 
== Прифаќање од другите христијански цркви ==
Наспроти граѓанските прифаќања, ниту една православна црква го нема признаено Грегоријанскиотгрегоријанскиот календар за црковни или религиозни намени. Наместо тоа, во мај 1923 година била предложена нова верзија на [[Јулијански календар|Јулијанскиотјулијанскиот календар]], кој испуштил 13 дена во 1923 година и вовел поинаква [[престапна година]]. До 2003 година овој и Грегоријанскиотгрегоријанскиот календар нема да се разликуваат. Ревидираниот Јулијанскиjулијански календар го прифатиле [[Цариградска патријаршија|Цариградската патријаршија]], Грчката Православнаправославна Црквацрква од Александрија, [[Грчка православна црква од Антиохија|Грчката Православнаправославна Црквацрква од Антиохија]], како и националните православни цркви на [[Грција]], [[Кипар]], [[Романија]] и [[Бугарија]]. До 2800 година овие Новокалендарскиновокалендарски цркви ќе го прославуваат [[Божиќ]] на 25 декември според Грегоријанскиотгрегоријанскиот календар, на ист ден како западните цркви.
 
[[Ерменска апостолска црква|Ерменската Апостолскаапостолска Црквацрква]] го прифатила Грегоријанскиотгрегоријанскиот календар во 1923 година, со исклучокнаисклучок на Ерменскиот Патријахатпатријахат од Ерусалим, кој што сè уште го користи Јулијанскиотјулијанскиот календар.<ref>[http://www.armenianchurch.net/worship/christmas/index.html ''The Armenian Church | Christmas''] (c. 2010). Diocese of the Armenian Church of America (Eastern).</ref><ref>Ardem A. Tajerian (n.d.). [http://www.churcharmenia.com/evangelical/evmain3_30_01b.html ''When Is Easter This Year?''] CAKE Foundation. Retrieved 7 January 2009.</ref>
 
Грчката Православнаправославна Црквацрква на Ерусалим, Руската, Српската, Македонската, Полската Православнаправославна Црквацрква, грузиските православна и апостолска црква, како и грчките старокалендарци го немаат прифатено Ревидираниотревидираниот Јулијанскијулијански календар и продолжуваат да го прославуваат Божиќ на 25 декември одспоред Јулијанскиотјулијанскиот календар, кој до 2100 година ќе се паѓа на 7 јануари. Одбивањето да се прифатат грегоријанските реформи исто така влијае на различното пресметување на датумот за [[Велигден]] кај овие цркви.
Грегоријанските реформи исто така влијае на различното пресметување на датумот за Велигден кај овие цркви.
 
Од сите други источни цркви, православните Коптска, Етиопска, Еритрејска и Сириска продолжуваат да ги користат своите стари календари кои се базираат на Јулијанскиотјулијанскиот, додека кога Асирската Црквацрква го прифатила Грегоријанскиотгрегоријанскиот календар во неа се случила шизма и од неа се одделила Старовремската Асирскаасирска Црквацрква.
 
За разлика од другите источни цркви, [[Финска православна црква|Финската Православнаправославна Црквацрква]] го прославува Велигден според Грегоријанскиотгрегоријанскиот календар.
 
== Поврзано ==
* [[Јулијански календар]]
* [[Календар]]
 
== Наводи ==