Разлика помеѓу преработките на „Манастир“

Додадени 354 бајти ,  пред 3 години
'''Манастир''' (грч: μοναστήριον ''монастирион'', '''самостан'''; од ''μόνος'' - еден, сам и ''στηρίζω'' - крепост; старословенски: '''општежитие''') е место каде се живее монашки живот во аскетство, пост, молитва послушност и сиромаштво. Манастирите може да претставуваат помали [[Црква|цркви]].
 
==Манастирот и калуѓерите како тема во уметноста и во популарната култура==
Манастирот и калуѓерите се јавувајавуваат како тема во [[уметност]]а и [[Популарна култура|популарната култура]], како:
* „Манастир“ - песна на германскиот поет [[Рајнер Марија Рилке]].<ref>Рајнер Марија Рилке, ''Искуство тишине''. Београд: Paideia, 2014, стр. 94.</ref>
* „Руски манастир“ - песна на српскиот поет [[Миодраг Павловиќ]].<ref>Miodrag Pavlović, ''Izabrane pesme''. Beograd: Rad, 1979, стр. 112-113.</ref>
* „Песните на еден калуѓер“ (''Песме једног калуђера'') - песна на српскиот поет [[Јован Јовановиќ - Змај]].<ref>Јован Јовановиħ Змај, ''Песме''. Београд: Рад, 1963, стр. 209-215.</ref>
 
== Наводи ==