Разлика помеѓу преработките на „Никола Вапцаров“

нема опис на уредувањето
}}
 
'''Никола Јонков Вапцаров''' ([[7 декември]] [[1909]] - [[23 јули]] [[1942]]) — [[Македонец|македонски]]<ref>[http://www.utrinski.com.mk/default.asp?ItemID=886C7532A734EA48B8B5FEEF928402ED МакедонскиВиктор Цветаноски, „Македонците крем на бугарското општество (13“)]</ref> писател и комунист роден во [[Банско (Бугарија)|Банско]], [[Пиринска Македонија]] (денес [[Бугарија]])<ref>[http://focus-news.net/?id=n1301207 Елена Вапцарова в писмо от 1968 г.: Родината за Вапцаров е България, 20 ноември 2009, Агенция "Фокус"]</ref> Бил член на [[Сојуз на бугарските писатели|Сојузот на бугарските писатели]]. Посмртно е добитник на почесната [[Меѓународна награда за мир]] во [[1952]] година.
 
Вапцаров бил најсилен поетски талент меѓу [[Македонци]]те кои твореле на други јазици, освен на [[македонски]]от. Неговата единствена стихозбирка со наслов „Моторни пѣсни“ содржи 20 песни напишани на бугарски јазик.<ref>Никола Йонков. "Моторни пѣсни", София, 1940</ref> Нему му е доделено едно од видните места во бугарската литература, иако тој самиот и во животот и преку својата поезија недвосмислено изјавувал дека е Македонец и дека ништо друго не би можел да биде и покрај тоа што создавал на [[бугарски јазик]]. Неговата поезија е изразито патриотска, социјална, револуционерна и хуманистичка.<ref>''Георги Сталев, Литература на македонскиот јазик, Просветно Дело, Скопје, 1995, стр. 153.''</ref>
 
=== Песната „Земја“ ===
Една од најмаркантните песни на Вапцаров е песната „[[Земја (песна)|Земја]]“, покрај песната „Илинденска“. Оваа песна е дел од првиот циклус на патриотски- [[Македонија|македонски]] песни и во неа според македонските научници Вапцаров најотворено ја изразува својата национална припадност и својата татковина Македонија. Во песната дава поетска слика за делови од својата татковина потенцирајќи ги [[Пиринска Македонија|Пирин]], [[Охрид]] и [[Егејска Македонија|Егеј]]. И покрај фактот што живее во [[Бугарија]], во песната го изразува чувството дека Бугарија не можел да ја чувствува за своја татковина<ref>''стр.Георги 157Сталев, Литература на македонскиот јазик, Георги Сталев, Просветно Дело, Скопје, 1995, стр. 157.''</ref>. Според бугарските научници во песната Вапцаров не искажувал политички или етнички ставови.<ref>''Цвета Трифонова, За урбанистичките фобии на Вапцаров''.</ref> <ref>[http://www.duma.bg/2006/1206/021206/kultura/cul-4.html Борис Данков, „Никола Вапцаров, народност - българин“]</ref> Во писмо до неговата мајка Вапрацов јасно кажува јасно која е „неговата“ татковина и Пирин како дел од таа.<ref>Елена Вапцарова, „Спомени за моя син“, София, 1960, Издателство „Народна младеж“, стр. 121, 122 - ''„Никаде нема поубава од нашата Бугарија, мамо. А нашиот Пирин со ништо не може да се сравни“''</ref><ref>Пенчо Дончев, „Преди и след разстрела“, София, 1979, Издателство „Български писател“, стр. 111</ref>
 
=== Песната „Илинденска“ ===
</gallery>
</center>
 
== Наводи ==
<references/>
 
== Надворешни врски ==
{{рв|Nikola Vapzarov}}
* [[b:Земја - Никола Вапцаров|Никола Вапцаров, „Земја“]]
* [[b:Илинденска - Никола Вапцаров|Никола Вапцаров, „Илинденска“]]
* [http://www.marxists.org/makedonski/istorija/spanija/vapcarov.htm Никола Јонков Вапцаров „Песни за една земја“]
* [http://www.slovo.bg/showauthor.php3?ID=17&LangID=1 Трудови на Вапцаров] (на бугарски јазик)
* [http://www.utrinski.com.mk/default.asp?ItemID=886C7532A734EA48B8B5FEEF928402ED МакедонцитеВиктор Цветаноски, „Македонците крем на бугарското општество (1313“)], „Утрински весник“, 22.12.2008.
* [http://www.makedonika.org/Smatrakalev.htm ЗемјатаВасил Тоциновски, „Земјата и националноста на Никола ВапцаровВапцаров“]
* [http://www.makedonskosonce.com/broevis/2005/sonce550.pdf/44_45_vapcarov.pdf За„За делото на ВапцаровВапцаров“], Македонско Сонце, 2005
* [http://www.slovo.bg/showauthor.php3?ID=17&LangID=1 Творби на Вапцаров - на бугарски]
* [http://www.makedonika.org/NarodnaVolja/September.2006/stat_link3.html Родината„Родината на ВапцаровВапцаров“]
* [http://www.makedonskosonce.com/broevis/2005/sonce550.pdf/44_45_vapcarov.pdf За делото на Вапцаров], Македонско Сонце, 2005
* [http://www.makedonika.org/NarodnaVolja/September.2006/stat_link3.html Родината на Вапцаров]
* [http://strumski.com/biblioteka/?id=601 "О-в Марма"] Импресиjа од Вапцаров
 
== Извори ==
<references/>
 
{{Македонска книжевност}}
6.008

уредувања