Разлика помеѓу преработките на „Суперспроводливост“

 
===Фазна транзиција на суперспроводниците===
[[FileПодатотека:CvandrhovstЗависноста на отпорот од температурата кај суперспроводниците.pngsvg|thumbмини|400pxдесно|400п|Однесување на топлински капацитет (c<sub>v</sub>, сино) и отпор (ρ, зелено) при фазната транзиција на]]
Кај суперспроводливите материјали, својствата на суперспроводливост се појавуваат кога [[температура]]та ''T'' ќе се намали под одредена критична температура ''T<sub>c</sub>''. Вредноста на оваа температура се менува од материјал до материјал. Вообичаените суперспроводници обично имаат критична температура од 20&nbsp;[[Келвин|K]] до помалку од 1&nbsp;K. Цврста жива има критична температура од 4.2&nbsp;K. Највисоката критична температура за вообичаен суперспроводник е 39 K кај [[магнезиум диборид]]от. (MgB<sub>2</sub>),<ref>
{{cite journal