Разлика помеѓу преработките на „Суперспроводливост“

с
 
==Високотемпературна суперспроводливост ==
[[File:Timeline of Superconductivity from 1900 to 2015 mk.svg|thumb|478x478px|Развој на суперспроводливите материјали]]
{{Main|Високотемпературна суперспроводливост}}
До 1986, физичарите верувале дека БКШ теоремата забранува суперспроводливост над околу 30&nbsp;K. Во таа година, [[Јохан Георг Беднорц|Беднорц]] и [[К. Алекс Милер|Милер]] откриле суперспроводливост во бакарно-петровскитски материјал на база на [[лантан]], кој имал температура на транзиција од 35&nbsp;K (Нобелова награда за физика, 1987).<ref name=Bednorz/> Бргу било откриено дека со замена на лантанот со [[итриум]], (со што се добива [[ИББО]]) се покачува критичната температура на 92&nbsp;K.<ref name="wu"/>