Бабуна (река): Разлика помеѓу преработките

Одземени 20 бајти ,  пред 5 години
нема опис на уредувањето
[проверена преработка][проверена преработка]
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
| mouth = [[Вардар]] {{МКД}}
| basin_countries = [[Македонија]]
| length = 65 km
| elevation = 1720 m
|mouth_elevation = 155 m
| discharge =
| watershed = 612 km²
}}
 
'''Бабуна''' е река во [[Македонија]], десна притока на [[Вардар]]. Таа извира под врвот [[Солунска Глава]] на планината [[Јакупица]]. Има должина од 65 километри, а нејзиното сливно подрачје зафаќа површина од 612 км²<sup>2</sup><ref>[http://www.mzsv.gov.mk/ro/vardar-sredno-tecenie.pdf - РИБОЛОВНА ОСНОВА ЗА “СЛИВ НА ВАРДАР - СРЕДНО ТЕЧЕНИЕ” ЗА ПЕРИОД 2011 - 2016. Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство. стр.3-4]</ref>. Бабуна протекува јужно и југозападно од [[Велес]].
 
==Течение на Бабуна==
 
==Течение наТечение Бабуна==
Реката Бабуна извира на југоисточната страна на [[Мокра Планина]] под врвот [[Солунска Глава]]<ref>Трифуноски, Ф. Јован. „Област Бабуне и Тополке“. Скопје, 1968. стр.138</ref> и протекува помеѓу планинскиот масив [[Јакупица]] од левата и планината [[Бабуна (планина)|Бабуна]] од десната страна. Од своите извори на кои се наоѓаат прекрасните водопади во пределот над селото [[Нежилово]] тече во јужен правец до [[Богомила]]<ref>Трифуноски, Ф. Јован. „Област Бабуне и Тополке“. Скопје, 1968. стр.138</ref>. Оттука протекува во југоисточен правец со до селото [[Оморани]] од каде што свртува кон североисток сѐ до вливот во [[Вардар]]<ref>Трифуноски, Ф. Јован. „Област Бабуне и Тополке“. Скопје, 1968. стр.129</ref>. Бабуна има живописна клисуреста челенка, делумно клисуресто речно корито, мали водопади во нејзиниот горен тек. Се храни со вода од поголем број на притоки.<ref>''Миловој Гашевски, Основни хидрографски особености на главните притоки на Вардар во СР Македонија, „Географски разгледи“, кн. 17, Скопје, 1979''</ref>. Во своето течение долго 53 километри, прима неколку притоки, од кои најзначајни се десните притоки: Брезица, Изворска и Војничка Река<ref>Трифуноски, Ф. Јован. „Област Бабуне и Тополке“. Скопје, 1968. стр.138</ref>. Поради извонредната чистина на водата во Бабуна живеат повеќе видови риби како пастрмка, плашица, бојник, како и речни ракови, кои се често ловени во летниот период. Во долниот тек реката минува низ клисурата [[Пешти]], каде што речните вирови се доста посетени од капачи преку летниот период.
 
 
== Галерија ==
 
{{Commons|Category:Babuna River}}
<center>
== Наводи ==
{{наводи}}
 
[[Категорија:Реки во Македонија]]
[[Категорија:Притоки на Вардар]]