Разлика помеѓу преработките на „Аспергеров синдром“

(embed {{Нормативна контрола}} with wikidata information)
Синдромот го добил името по [[Австрија|австрискиот]] [[педијатрија|педијатар]], [[Ханс Аспергер|Ханс Аспергер]], кој во [[1944]] година ги опишал децата кои очигледно имаат нормална [[интелигенција]], но им недостасува вештина за [[невербална комуникација]], физички се неспретни и не покажуваат [[емпатија]]. Педесет години подоцна пореметувањето влегло во [[ИЦД|меѓународна класификација на болести]] ([[англиски јазик|анг.]] ''ICD'') и во [[дијагностички и статистички прирачник за ментални пореметувања]] ([[англиски јазик|анг.]] ''DSM''), но сепак остнале нерешени прашања за неговите аспекти.
На пример постои сомневање околу тоа дали АС се разликува од [[високо функционални аутизам|високо функционалниот аутизам]] ([[англиски јазик|анг.]] ''HFA''); делумно и поради тие сомневања, неговата зачестеност не е цврсто установена.<ref>{{cite web|url=http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-44462006000500002&lng=en&nrm=iso&tlng=en |title=Revista Brasileira de Psiquiatria - Autism and Asperger syndrome: an overview |doi=10.1590/S1516-44462006000500002 |publisher=Scielo.br |date = 06. 01. 1990. |accessdate = 13. 01. 2011.}}</ref><ref name="pmid17030291">{{cite journal | author = McPartland J, Klin A | title = Asperger's syndrome | journal = Adolescent Medicine Clinics | volume = 17 | issue = 3 | pages = 771–88; abstract xiii | year = 2006 | month = October | pmid = 17030291 | doi = 10.1016/j.admecli.2006.06.010 | url = http://journals.elsevierhealth.com/retrieve/pii/S1547-3368(06)00035-0}}</ref>
 
 
== Наводи ==
{{Нормативна контрола}}
[[Категорија:Психологија]]
[[Категорија:Синдроми]]
58

уредувања