Разлика помеѓу преработките на „Скуминов синдром“

нема опис на уредувањето
с (викификација)
'''Cиндром на Скумин''' е именуван по руската [[Психијатар|психијатар]] [[Виктор Скумин]]. Тој студирал и ја опишува оваа [[болест]] во 1978 година.<ref>{{cite web|url=http://allll.net/wiki/%D0%A1%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%BC_%D0%A1%D0%BA%D1%83%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0 |title=Синдром на Скумин|publisher=allll.net |accessdate=7. 8. 2016 година.|archiveurl=http://www.webcitation.org/6grC5xKDh |archivedate = 18. 04. 2016}}</ref>
 
Синдром на Скумин поврзани со механички [[Човечко срце|срце]]то вентилклапи ([[Човечко срце#срцеви залистоци|срцеви залистоци]]) и се пројавува ирационален [[страв]], [[анксиозност]], [[Депресија (расположение)|депресија]] и недоволно спиење ([[инсомнија]]). <ref>{{cite web |последните=cocks|прв=Сергеј |title=Зошто да запре вештачко срце |година=2014|локација=[[Москва]] |publisher=РИА Миа: |url=http://ria.ru/analytics/20140304/998134091.html |accessdate=7. 8. 2016 година |archiveurl=http://www.webcitation.org/6cEMfkhtp|archivedate = 12. 10. 2015}} </ref> [[Синдром]] е често придружена со општа слабост.<ref name="ruzza2014"> Ruzza, Andrea. [http://aan.sagepub.com/content/22/3/374 « Nonpsychotic mental disorder after open heart surgery »] ''Asian Cardiovascular and Thoracic Annals'' (2014)</ref>
 
== Епидемиологија ==
[[:fr:Alain Carpentier|Alain Carpentier]] – за член на француската Академија на Науки, раководител на Одделот за [[Срцева хирургија|кардиоваскуларна хирургија]] Европската болницата на име на [[Жорж Помпиду]] во [[Париз]], верува дека синдром на Скумин се развива во една четвртина од пациентите со вештачко срце вентилклапи. Можно е дека сличен проблем се јавува за време на работата на вештачко срце.<ref>{{cite web|url=http://heartforyoursoul.com/ |archiveurl=http://www.webcitation.org/68WpPuzqR |archivedate = 19. 06. 2012 |title=About artificial heart |publisher=Heart For Your Soul |deadurl=unfit}}</ref><ref>{{cite web|url=http://www.medvestnik.by/ru/issues/a_10922.html |author=Bizunkov, A. |title=Зачем человеку сердце |trans_title=What for a man need a heart |publisher=Medvestnik.by |accessdate=9. 8. 2016. |archiveurl=http://www.webcitation.org/6c6MCfVzR |archivedate = 7. 10. 2015}}</ref>
[[File:Shiley-valve.png|thumb|261px|Технички цртеж на вештачки срцето вентил]]
 
29

уредувања