Разлика помеѓу преработките на „Теорија за релативноста“

нема опис на уредувањето
(Бришење на "Albert_Einstein_1979_USSR_Stamp.jpg", беше избришана од Заедничката ризница од страна на [[commons)
{{Главна статија|Историја на специјалната теорија за релативноста|Историја на општата теорија за релативноста}}
 
Историјата на специјалната теорија се состои од многу теоретскитеориски резултати и искуствени резултати добиени од страна на [[Алберт Абрахам Мајкелсон]], [[Хендрик Лоренц]], [[Анри Поанкаре]] и останатите. Сето тоа сдовело до создавањето на специјалната теорија за релативноста предложена од [[Алберт Ајнштајн]], и последователната работа на [[Макс Планк]], [[Херман Минковски]] и други.
 
[[Општа теорија за релативноста|Општата релативност]] (ОР) е [[теорија за гравитација]]та кој била развиена од страна на [[Алберт Ајнштајн]] меѓу 1907 и 1915 г., и со придонеси од многу други по 1915 г.